Боротись з попелицею на огірках допоможе відвар з цибулі

Попелиця нападає на огірки протягом усього літа. У теплицях вона пошкоджує огірки навесні, у відкритому грунті колонії з’являються в липні-серпні. 

Боротись з нападником можна за допомогою лушпиння цибулі. Береться 300 г лушпиння цибулі або часнику, залити літрою води і настояти 24-36 годин. Готовий настій розводять в 10 л води і проводять обробку.

Про це пише Zemliak.com.

Баштанна попелиця поселяється на нижній стороні листя, на пагонах, квітках і завязях. На початку весни попелиця харчується на бур’янах, а потім переходить на культурні рослини. Є розповсюджувачем вірусу огіркової мозаїки та грибкових захворювань огірків. Баштанна попелиця пошкоджує всі гарбузові культури.

Попелиця пошкоджує всі надземні частини рослини: 

  • Вона проколює тканини і висмоктує з них сік
  • Листя втрачає забарвлення, стають жовтими, зморщуються, скручуються і засихають
  • Пошкоджені квітки обпадають
  • Батоги зморщуються і всихають
  • Зав’язі опадають
  • На солодких виділеннях попелиць, особливо в теплиці, починають розвиватися грибкові захворювання.

При незначній кількості шкідника проводять обробку біопрепаратами Фітоверм або Актофіт.

По темі: Нашатирний спирт діє на огірки як добриво.

Всі обробки проводять з нижньої сторони листа, оскільки основна маса комах знаходиться саме там. Лише незначна кількість особин харчуються на огудині і квітках.

«Навесні обробляють тепличні огірки незалежно від того, є шкідник чи ні. В кінці червня з профілактичною метою обприскують грунтові огірки. Баштанна попелиця дуже привязчива і, знищивши одне покоління, немає гарантії, що вона не з’явиться знову. Через деякий час на огірки знову прилітають самки-розселитильниці, тому протягом літа роблять не менше 2-х обприскувань», — кажуть експерти.

Якщо колонії комах невеликі, то краще використовувати народні способи боротьби, які дуже ефективні:

  • Обробка огірків по нижній стороні листя рожевим розчином марганцівки
  • 2-3 кг бадилля томатів дрібно нарізати, залити гарячою водою і кип’ятити 30 хвилин. Готовий відвар процідити. На 5 л води 1 л відвару, для кращого прилипання додають мило. Обробляти огірки по нижній стороні листя
  • 10 мл йоду розводять у 5 л води і обробляють огірки.

Обробки проводять у вечірні години, оскільки вдень на сонці дію препаратів зменшується. У похмуру погоду можна обприскувати огірки в будь-який час.

Баштанна попелиця — дуже дрібна комаха, довжиною 1,1-2 мм. Забарвлення від жовтого до майже чорного кольору. Личинки жовтого або зеленого кольору. Зимують на рослинних рештках личинки або самки-засновниці. Коли температура повітря прогріється до +12°С попелиця починає харчування на бур’янах і активно розмножується. За сезон з’являється близько 10 поколінь шкідників.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.