На Харківщині бджоляр відроджує втрачені бджолині сім'ї

У селищі Старий Салтів, що на Харківщині, бджоляр Федір Дейнека під час постійних обстрілів росіянами, втратив майже півсотні бджолиних родин.

Нині господар відновлює пасіку та сподівається встигнути до початку літа.

Про це ідеться в сюжеті Суспільного.

Навесні 2022 року Федір Дейнека евакуювався на Волинь, коли росіяни щодня обстрілювали селище. Його будинок пошкоджений вибухами, майстерня з обладнанням згоріла, близько 40 бджолиних родин розлетілися, але чоловік радіє, що вулики вціліли.

Російські снаряди прилетіли у двір пасічника Федора Дейнеки у травні 2022 року. Після вибуху, каже чоловік, паркан посікло уламками, у будинку повилітали вікна. Майстерня згоріла разом з усім обладнанням. Приблизна сума збитків господарству склала 60 тисяч доларів.

«У мене дощок було багато, деталей на пасіку, заготівель для вуликів. Всередині горіла вощина, корпуси — 40 корпусів стояло, станки. Все було забите, на зиму все ховалося ж. Все згоріло. Медогонка згоріла. Була з електричним приводом», — згадує Федір Дейнека.

Після того, як Старий Салтів звільнили, а обстріли посилилися, Дейнека евакуювався на Волинь.

«На Волині мені дали гроші, житло та роботу. Єдине, що не вдома. Дуже сумував за пасікою, за будинком. Серце боліло. Все покинув: двері відкриті, вікна повибивані. Що хочеш — бери, але люди нормальні. Ніхто нічого не пограбував: телевізор залишився, ноутбук, ніхто нічого не чіпав», — згадує бджоляр.

У травні чоловік збирається на Прикарпаття. Там друзі-пасічники пообіцяли подарувати 20 бджолиних сімей.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.