В Україні вимагають зняти з розгляду законопроект 8225 про примусове вилучення землі

На сайті Президента України з'явилася петиція щодо заборони розгляду законопроєкту 8225. Рада вже незабаром може проголосувати проект закону у першому читанні, який дозволить відчужувати землю, що перебуває у приватній власності, без рішення суду та без згоди власника.

Про це ідеться у тексті петиції №22/179966-еп.

«Ми, Український Народ, Живі Люди, Мужчини та Жінки забороняємо, забороняємо, забороняємо примусово вилучати, забирати чи у будь-який інший спосіб примусово відчужувати нашу землю, власниками якої ми є. Підписуючи дану петицію ми висловлюємо Волю Українського народу і вимагаємо припинити розгляд, зняти з розгляду та/або накласти вето на законопроект #8225 від 24.11.2022», — пише автор петиції.

Як повідомляється в тексті законопроєкту, якщо фахівці вирішать, що через цю ділянку землі має пройти трубопровід, або там має бути споруджена сонячна електростанція, або розміщено інший об'єкт критичної інфраструктури, то така земля буде вилучена у власника та користувача. Причому для цього не потрібно буде ні згоди власника (користувача), ні рішення суду.

Зазначається, у разі прийняття документу, норма примусового вилучення землі діятиме під час воєнного стану та ще 10 років після його скасування. Профільним комітетом Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики, рекомендовано Раді проголосувати за нього у першому читанні.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.