Стара школа в селі Розділ стала хостелом для переселенців

Засновниця ініціативи «Спадщина.Ua» Ганна Гаврилів у відновленій торік історичній пам’ятці селища Розділ, що на Львівщині, обладнала хостел. Його розташували на горищі школи австрійського періоду, там є 22 ліжкомісця. Ідею вдалося реалізувати за кошти гранту.

Про це пише Zaxid.net.

«Хочемо відновити первісну функцію і на початок літнього сезону відкрити кав'ярню та інші офіси. А хостел будемо використовувати для поселення гостей, адже громада має великий туристичний потенціал. Але розглядаємо й інші варіанти: наприклад, для проживання переселенців», — зазначила Ганна Гаврилів.

Вирішальним у житті старої школи та й Роздолу загалом став у травні 2021 року невеличкий субгрант, наданий посольством Швеції, агенцією SIDA та ПРООН за заявкою Агенції трансформацій M.CLASS для розвитку мікропідприємництва на території Львівського Опілля. Ідея полягала в тому, щоб створити в громаді 1-2 робочі місця, залучивши біля 2000 USD грантових та співфінансувавши таку саму суму з власної кишені для запуску якогось невеличкого бізнесу в громаді.

«В тому гранті ми прописали та спланували, що може десь за якихось років десять зробимо на горищі старої школи хостел. Так-от, кафе ми не запустили, але хостел на 22 спальних місця таки зробили», — пояснила культурна менеджерка Ганна Гаврилів.

За проектом донор профінансував вартість кондитерської вітрини, а власники мали закупити столики з кріслами та літніми парасольками.

Влітку 2021 року кафе запустили експериментально, а повноцінне відкриття планувалося навесні 2022 року. Через війну плани довелося відкласти, а приміщення старої школи заселили переселенці, які користувалися цією вітриною як холодильником.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.