Яєчна шкаралупа допоможе дачникам захистити врожай — досвід

Яєчна шкаралупа — цінне органічне добриво. Це незамінний та безплатний помічник на ділянці, тому що основний хімічний елемент яєчної шкаралупи — карбонат кальцію. 

Під час висадки помідорів, перцю, всіх видів капусти, баклажанів, дині — достатньо жменю порошку розсипати по стінках ямки.

Про це пише Zemliak.com.

Крім кальцію, в шкаралупі містяться різні органічні речовини, фосфор, фтор, мідь, залізо і багато інших елементів.

«Шкаралупу можна використовувати у саду й на городі. Для використання підійде шкаралупа від яєць свійської птиці — як домашньої, так і фабричної. Перед застосуванням її потрібно промити, видалити внутрішню шкірку, просушити при кімнатній температурі та подрібнити», — кажуть експерти. 

Отриманий дрібний порошок краще зберігати у скляній банці зі щільною кришкою. Важливо зазначити, коричнева шкаралупа за вмістом мікроелементів трохи багатша, ніж біла.

Актуально: Для вирощування овочів радять підживлення бананом.

Порошок зі шкаралупи, внесений під час посадки капусти, не тільки збагачує грунт, а й запобігає появі такої неприємної хвороби, як кила. При посіві цибулі, шпинату, салату й буряків порошком посипати борозенки на грядках.

«Під бобові, суницю, огірки, кабачки та інші гарбузові вносити шкаралупу не варто. Оскільки не всі городні культури люблять лужний грунт», — пише Zemliak.com.  

При пікіровці розсади порошком зі шкаралупи можна обпудрювати сіянку. Така процедура оберігає рослини від появи чорної ніжки.

Читайте також: Городникам нагадали, коли робити пікіровку перцю.

Для підживлення рослин можна зробити настій: 5 ст. ложок порошку залити 1 л окропу. Охолодити та настояти в темному місці 5−7 днів, періодично помішуючи. Отриманий настій процідити й можна поливати розсаду овочів, квітів та кімнатних рослин. Підживлення проводять 1 раз на місяць, чергуючи з іншими видами добрив.

Яєчну шкаралупу можна використовувати для боротьби зі слимаками. Для цього порошок з великими фракціями змішують з деревною золою 1:1 і посипають міжряддя. Це стає непереборною перешкодою не тільки для слимаків, але й для інших ґрунтових шкідників.

А ще шкаралупа є надійним засобом боротьби з капустянкою (ведмедкою). Порошок змішати із соняшниковою олією та закопати у міжряддях. Після такого «частування» шкідник гине.

 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.