Капуста на грядках репається через надлишок вологи — досвід

Головною причиною появи тріщин на качанах капусти є надлишок вологи, яку накопичують листя. Перепади температури навколишнього середовища також сприяють виникненню проблеми. 

Коли вилки вже сформувалися і інтенсивно ростуть, потреба у волозі збільшується. В цей час кущі поливають раз у 5-7 днів, використовуючи по 7-8 л води, пише Zemliak.com.

«В кінці вегетаційного сезону капуста менше потребує вологи, тому полив скорочують до мінімуму. Якщо порушити це правило, качани тріснуть із-за наростаючого тиску», — пояснили експерти. 

При надмірному поливі внутрішні листя накопичують багато вологи і продовжують зростати. Збільшується в об’ємі серцевина розпирає зовнішні шари листя, що і призводить до появи тріщин.

Фактори, що сприяють розтріскування капусти:

  • Нерегулярний полив. Наприклад, коли довгий час була посуха, а потім почалися дощі. У цьому випадку рослини інтенсивно поглинають воду, якої були позбавлені. Така ж ситуація виникає, якщо капусту вирощують на дачі, куди городники приїжджають рідко.
  • Затяжні зливи. Якщо в кінці вегетаційного сезону настає дощова погода, опади випадають щодня, велика ймовірність, що капуста потріскається.
  • Несвоєчасне прибирання врожаю. Не завжди у овочівників є можливість зрізати дозрілі вилки вчасно і прибрати їх на зберігання. Залишена на грядці капуста лопається, так як рослина продовжує поглинати поживні речовини і вологу з грунту і рости.
  • Сортові особливості. Деякі сорти відрізняються стійкістю до появи тріщин, інші – ні

Читайте також: 

Капусту атакує білокрилка — як боротися

Пожовкле листя на капусті означає дозрівання білокачанної 

Пекінську капусту варто сіяти в окремих ємностях

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.