Городники розповіли, як правильно збирати насіння з помідорів

Для отримання насіння підходять не всі помідори. Збирати плоди можна лише з сортових помідорів. Насіння зібране з гібридів (F1) НЕ повторює або не завжди повторює батьківські рослини.

Кущ, з якого зриватиметься плід, повинен бути повністю здоровим. На його листі і плодах не повинно бути жодних плям. Навіть якщо здається, що їх зовсім небагато — насіння не збирають, пише видання Школа життя.

Зі вподобаного сорту помідора з другої кисті вибирають найкрасивіший, здоровий, великий і повністю дозрілий плід. Тільки від дозрілого плоду можна отримати повністю сформоване насіння.

«Розрізати помідор і акуратно вийняти насіння разом з рідиною, склавши їх у скляну або пластмасову тару. Додати води і залишити на 2-3 дні зброджувати. Зброджування бажано, воно дозволяє легко відокремити мезгу від насіння. Ємність з насінням бажано накрити серветкою або бавовняною ганчірочкою», — зазначають городники.

Після 2-3 днів на поверхні з’явиться біляста плівка, а помідорна мезга відокремиться від загальної маси. Після настоювання можна почати промивати насіння під холодною водою. 

«Спочатку акуратно зливають верхню воду, поки в ній не залишиться пластівців від помідорів. Знову додати води і промивати таким чином, поки вода не стане зовсім прозорою. Це дозволить позбутися мезги та частини порожнього насіння, яке спливатиме і вимиватиметься», — додали городники.

Так само насіння можна процідити через сито і в ньому добре промити. Потім викласти на паперову серветку, склавши навпіл так, щоб насіння було всередині. Сушимо все на тій же серветці.

Після сушіння насіння потрібно відокремити від серветки, скласти у паперовий пакет та підписати.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.