Канада допоможе Україні зберегти цьогорічний врожай

Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) за фінансової підтримки Канади розпочала новий проект на суму 40 млн доларів США (52 мільйони канадських доларів) для подальшого розв’язання проблеми дефіциту зерносховищ в Україні.

ФАО надасть засоби для тимчасового та постійного зберігання зерна, включаючи поліетиленові рукава для зберігання зерна, завантажувально-розвантажувальне обладнання та довгострокові модульні сховища, орієнтовані на малі та середні фермерські господарства у 15-20 областях.

Про це повідомляє Комітет ВРУ з питань аграрної та земельної політики.

«Зазначений проект є складовою Стратегії щодо підтримки зберігання зерна, розширення Плану швидкого реагування ФАО в Україні та спрямований на підтримку Міністерства аграрної політики та продовольства України для забезпечення 4,07 млн тонн зерносховищ, або 25% від загальнонаціонального дефіциту зберігання в 16 млн тонн у 2022-2023 роках», — повідомляють в комітеті. 

Зазначені заходи направлені на допомогу українським фермерам зберегти очікуваний у липні-серпні урожай та забезпечити експорт найважливіших сільськогосподарських товарів на міжнародні ринки. 

За даними Кабінету Міністрів України у цьому сезоні, з початком збору озимих культур у липні та ярих — трохи пізніше, в Україні очікують зібрати до 51,1 млн тонн зернових. Із загальної ємності зерносховищ у 75 млн тонн, 14% сховищ пошкоджено або зруйновано, 10% знаходяться на окупованій росією території, а близько 30% залишаються заповненими 22 млн тонн торішнього врожаю, готового до експорту.

В ході реалізації проекту буде надана технічна підтримка Уряду України для створення альтернативних маршрутів експорту зерна та сприятиме швидкому нарощуванню технічного потенціалу лабораторії в Ізмаїлі, яка дозволить фермерам дотримуватись міжнародних стандартів, зокрема, здійснювати перевірку якості тваринної та харчової продукції на безпеку та сертифікацію.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.