Для тривалого зберігання картоплі слід правильно підготувати сховища

Перш, ніж завантажити картоплю в сховище, потрібно провести дезінфекцію приміщення та контейнерів. Також можна обробити зібраний урожай інгібіторами проростання CIPC (хлорпрофам), але за винятком насіннєвої картоплі. Водночас насіннєву картоплю варто обробити протруйниками типу Фунгазіл (імазаліл), Ровраль Аква Фло (іпродіон) та Максим (флудиоксоніл).

Про це розповів Віктор Різник, експерт спільного проєкту #КартопелькаUA від Програми USAID з аграрного і сільського розвитку - АГРО та Агріко Україна.

«Температура завантаження картоплі у сховища повинна не перевищувати8 °Cза зовнішню температуру. Якщо ця дельта більша, ніж 8 градусів, то це призведе до випадання конденсату та зволоження картоплі, що буде хорошими умовами для розвитку бактеріальних, грибкових захворювань», — зазначив Віктор Резнік.

Також в урожаю картоплі у сховищі має бути так званий лікувальний період протягом 10 діб при +14…+17°C. За цей час має пройти поступове висушування картоплі зі зниженням температури на 0,3°C на добу. Однак варто знову-таки уникати випаду конденсату.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.