Помідори слід підживлювати по листу комплексними та природними добривами

Протягом вегетативного періоду томати споживають велику кількість поживних речовин, особливо азоту, калію, кальцію, фосфору та магнію. Навіть при вирощуванні томатів на родючому ґрунті (якщо ми хочемо отримати добрий урожай) без додаткового внесення добрив не обійтися.

Тоді на допомогу приходять позакореневі підживлення, які допомагають швидко виправити ситуацію. Їхня основна перевага полягає в тому, що рослини можуть відразу ж отримати необхідні речовини. Найбільш ефективно листя засвоює азот, магній та мікроелементи. Крім того, підживлення «по листу» дозволяє більш економно та точно використовувати добрива.

  • Комплексні добрива для позакореневих підживлень

Найпоширеніші підживлення томатів «по листу» проводять комплексними мінеральними добривами, які містять повний набір макро- та мікроелементів.

Нестача будь-якого одного елемента живлення не завжди просто виявити. Пожовтіння листя чи міжжилковий хлороз, крайовий опік тощо можуть вказувати на нестачу не одного, а відразу кількох мінеральних речовин. І за допомогою позакореневого підживлення комплексним добривом ми можемо оперативно допомогти рослинам або запобігти голодуванню.

  • Природні добрива для підживлення «по листу» 

Трав'яний настій (рідкий компост). Трави-бур'яни (кропиву, хвощ, лободу, кульбабу тощо) необхідно скласти в ємність, залити водою і залишити в сонячному місці на тиждень. Періодично помішувати.

Щоб прискорити процес розкладання трав і зробити зелене добриво максимально корисним для рослин, можна додати в діжку препарат триходерми.

Використовують настій для поливу та обприскування, розбавивши водою у пропорції 1:10. Оскільки трав'яні настої містять велику кількість ростостимулюючих речовин, підживлення томатів таким добривом бажано проводити у першій половині вегетації.

Вермичай (настій біогмусу). 1 кг біогумусу залити 10 л води та залишити на 6-10 годин. Застосовувати у нерозбавленому вигляді для обробки кущів протягом усього вегетаційного періоду.

Настій цибулиння. 2 склянки лушпиння залити 500 мл гарячої води, настоювати добу. Процідити, долити 3 л води. Використовувати для листового підживлення та обробки від хвороб.

Настій золи. 1 склянку золи залити гарячою водою, наполягати на добу. Довести об'єм до 10 л, потім застосовувати для кореневих та позакореневих підживлень переважно у другій половині вегетації.

Настої деяких трав (кропиви, деревію, кульбаби), лушпиння цибулі і золи не тільки дають томатам додаткове харчування у вигляді мінералів, органічних кислот і ферментів, але і допомагають відлякати комах-шкідників.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.