Через сильну спеку на Закарпатті згоріла отава

Із середини червня закарпатці спостерігають на термометрах високу температуру +40°C.  На більшості території Закарпатської області дощу не було два місяці. Через це трава на сіно швидко сохне і місцеві господарі та господині ризикують заготовити недостатньо кормів для худоби на зиму.

Про це в коментарі «Карпатському об’єктиву» розповіла пані Ганна із села Малий Раківець у Закарпатській області.

«У господарстві утримуємо корову і козу. Мати своє молоко, сир, сметану — то щастя і розкіш! Не треба іти в магазин за «хімією». Покосили траву в кінці травня, посушили за два дні, бо була погода, склали в оборіг. Для худоби заготовляємо корми щороку. На жаль, через спеку та засуху отави не буде, і нічого буде косити», — каже Марія Федорівна.

«Горить» також урожай, городина, інші рослини. Жовтіють і осипаються листя на кущах та деревах. Зміліли потічки, ріки. Висохли джерела, криниці. Ситуацію ускладнює ще і відсутність опадів.

«У нашому селі востаннє нормальний дощ падав 6 травня, на Юря. За два місяці тричі приходив, але то таке було, як би посятив. Попадав пару хвилин, зросив листя на деревах, збив порох на дорозі, а далі знявся вітер – і все висушив. Земля дуже суха, немає ніякої вологи, тверда як бетон. Городина не росте, таке, ніби каменем приклав. Тричі сіяла петрушку, моркву, кріп, буряк. Двічі насаджувала квасолю. Огірки цвітуть, але не плодоносять. П’ять огірків зірвала, хотіла приготувати салат, а вони гіркі. Поливаю, але то не те — земля потребує дощу», — каже селянка.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.