Дачникам нагадали, що краще внести в землю восени

Перед настанням зими у грунт можна вносити практично будь-які добрива. Для кращої родючості досвідні городники рекомендують восени вносити компост. Він повільно розкладається і з ним грунт довше залишається родючим, а його позитивні якості посилюються.

Про це ідеться в матеріалі Zemliak.com «Добрива для городу та саду: що і як внести восени»

Рослини засвоюють корисні речовини з грунту тільки у вигляді водного розчину, тому зазвичай мінеральні добрива вносять в рідкому вигляді. 

«Існує багато спеціально підібраних складів: для газонів, плодових дерев, плодових, ягідних і декоративних чагарників, багаторічних рослин і т. д. Що характерно, «осінні» добрива повинні мати на упаковці відповідне маркування: «осінь», «для осіннього застосування» і містити мінімальну кількість азоту. При цьому в них повинні міститися фосфор, калій і кальцій, які зміцнюють імунітет рослин і підвищують їх стійкість до низьких температур», — кажуть експерти. 

Гній і послід відповідають за родючість ґрунту. Свіже добриво вносять під перекопування, вносити його безпосередньо під рослини не можна, інакше можна спалити коріння. Періодичність внесення гною і посліду — 1 раз в 3-4 року.

Торф містить багато органіки і добре утримує вологу. Правда, у верхівковому торфі мало поживних речовин, і він активно підкислює грунт. Низинний торф володіє слабокислою або нейтральною реакцією, і корисних мікроелементів в ньому більше. Щоб знайти «золоту середину», найкраще додавати торф в компост і використовувати їх спільно.

«Садівники і городники давно використовують золу в якості перспективного і універсального добрива. Її одержують після спалювання бур'янів, гички і гілок. Як і гній, її вносять під перекопування раз в 3-4 року», — кажуть городники.

Тирса, а також подрібнена трава, кора дерев служать для розпушення щільних грунтів і утримання вологи — на піщаних грунтах. Поступово розкладаючись, тирса перетворюються на перегній, яким харчуються мікроорганізми, гриби і черв'яки.

Сидерати — найдешевше і екологічно чисте добриво. Висівають сидерати в кінці літа, а восени підрослу зелень закладають в грунт. Найчастіше висівають наступні культури: люпин, люцерну, вику, конюшину, жито та овес.

Калійні добрива вносять восени, оскільки за зиму негативна дія, що міститься в них хлору нейтралізується, і рослини отримують необхідну дозу потрібних речовин. 

Зазначається, кількість внесених добрив залежить від ступеня збідненності грунту, іноді на 10 кв. м потрібно до 100 кг добрив

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.