Добрива для городу та саду: що і як внести восени

Підживлювати рослини на городі і в саду варто не лише в період вегетації, а й у міжсезоння. Щоб допомогти рослинам краще перенести осінні приморозки та зимові морози, а також дати їм хороший старт навесні, можна внести добрива в цей час.

Які добрива вносять в ґрунт восени?

Господарі і господині зазвичай послуговуються двома видами добрив — органічні та комплексні мінеральні добрива. Нерідко також застосовують бактеріальні препарати, які, по суті, не можна назвати добривами, бо вони не містять поживні речовини. До їх складу входять живі мікроорганізми, які покращують хімічні процеси в ґрунті, збільшують його родючість, перетворюють поживні речовини, роблячи їх доступними для рослин.

При роботі з добривами враховують склад ґрунту, сезон, особливості та вік рослин.

Органічні добрива

Гній, пташиний послід

Такі органічні добрива як гній та послід поліпшують ґрунт, насичують його корисними речовинами. 

Свіже добриво вносять під перекопування. Важливо, що вносити його безпосередньо під рослини не можна, бо можна «спалити» коріння і рослина загине. Слід уникати контакту з кореневою системою.

Але протягом зими гній віддає поверхні поживні речовини: мідь, кобальт, молібден, марганець, перетворює органічні речовини, перетворюючи їх у форму, доступну для рослин. Середня норма витрати гною — 5 кг на 1 кв.м. Після перекопування його рівномірно розподіляють по поверхні;

Періодичність внесення гною і посліду — 1 раз в 3-4 роки.

Компост/перегній

Компост у середовищі городників і квітникарів заслужив народну назву «чорне золото». З ним ґрунт довше залишається родючим, він насичує ґрунт поживними речовинами.

Подрібнену траву, сухе листя та інші рослинні залишки, що вже перегнили в компостній ямі, вносять під перекопування.

У саду органічні добрива розподіляють їх на поверхні пристовбурного кола і закладають в землю за допомогою вил, лопати.

Норма витрати перегною до 30 кг, норма витрати гною — 5 кг. Після внесення органіки поверхню треба замульчувати компостом.

Читайте також Що робити з опалим листям та іншими органічними відходами

Компост

Торф

Багато хто успішно використовує торф як добриво. Він містить багато органічних решток і добре утримує вологу.

Правда, у верхівковому торфі мало поживних речовин, і він активно підкислює ґрунт. Низинний торф володіє слабокислою або нейтральною реакцією, і корисних мікроелементів в ньому більше.

Щоб знайти «золоту середину», найкраще додавати торф в компост і використовувати їх одночасно.

Попіл

Садівники і городники давно використовують попіл як перспективне і універсальне добриво. Її одержують після спалювання бур'янів, гички і гілок. Як і гній, попіл вносять під перекопування раз в 3-4 роки.

Попіл для городу як добриво

Тирса

Тирса, а також подрібнена трава, кора дерев служать для розпушення щільних ґрунтів і утримання вологи на піщаних ґрунтах. Поступово розкладаючись, тирса перетворюються на перегній, яким харчуються мікроорганізми, гриби і черв'яки.

Сидерати

Це найдешевше і екологічно чисте добриво. Висівають сидерати в кінці літа, а восени підрослу зелень закладають в ґрунт. Найчастіше як сидерати використовують такі культури: люпин, люцерна, вика, конюшина, жито та овес.

Мінеральні добрива

Мінеральні добрива — це азотні, фосфорні та калійні сполуки, готові до внесення в ґрунт. Також існує універсальне комплексне добриво, яке містить всі три речовини в комплексі.

Мінеральні добрива восени чудово підійдуть для ефективного підживлення ґрунту, так як містять в собі необхідний комплекс поживних речовин. 

Види мінеральних добрив

Існують такі основні категорії міндобрив:

  • Прості добрива — препарати, що містять у різній формі один з трьох базових макроелементів — азот, фосфор чи калій.
  • Комплексні, або системні добрива — препарати, що обов’язково містять 2 або 3 макроелементи, з додаванням чи без мікроелементів та інших речовин
  • Мікродобрива — препарати, що задовольняють потреби лише у мікроелементах: одному окремому, декількох чи відразу всіх, іноді з додатками у вигляді ферментів, екстрактів, вітамінів.

Одним із найбільш поширених мінеральних добрив для саду й городу вважається селітра. Не менш популярним добривом є нітроамофоска, яка має майже втричі більше необхідних макро- та мікроелементів. Поєднання цих речовин допомагає уникнути захворювання рослин, підвищує рівень врожайність та збільшує якісні показники продукції.

Існує багато спеціально підібраних складів мінеральних добрив: для газонів, плодових дерев, плодових, ягідних і декоративних чагарників, багаторічних рослин тощо. 

Але для підживлення восени варто підбирати комплекси добрив із відповідними позначками в стилі «осінні добрива», «осінь» чи «для осіннього застосування».

Чому це важливо? Бо такі добрива повинні містити мінімальну кількість азоту.

Цей елемент відповідає за ріст, розвиток всіх зелених частин рослини, його використовують в період активного росту і розвитку, він найбільш ефективний при використанні ранньою весною. Тому в міжсезоння в азоті рослини не мають критичної потреби.

В «осінніх добривах» повинні міститися фосфор і калій, які зміцнюють імунітет рослин і підвищують їхню стійкість до низьких температур.

Фосфор підвищує відновні властивості, прискорює розвиток рослин в період цвітіння і плодоношення, його рекомендують вносити як спочатку вегетаційного періоду, так і восени. 

Фосфорні добрива бувають у таких формах:

Калій регулює життєвий цикл рослин, збільшує зимостійкість, підвищує імунітет.

Калійні добрива можна вносити у такому вигляді:

Рослинам також потрібні залізо, магній, марганець, бор, мідь, кальцій, молібден, кобальт, тобто базові мікроелементи, що забезпечують важливі процеси життєдіяльності.

У мінеральні добрива додають інші сполуки, що покращують ріст на різних стадіях і підсилюють здатність рослин витримувати несприятливі фактори. Ферменти, екстракти, стимулятори, біоактивні речовини також відіграють свою роль у досягненні цілей. Вони необов’язкові, але й не зайві.

Тож, наприклад, як мінеральне добриво на зиму можна використовувати нітроамофоску. Вона містить в собі три основні мікроелементи (азот, фосфор і калій) та цілком може належати до категорії «весняні та осінні види добрив» Також нітроамофоска підійде як для основного внесення, так і для підживлення.

Розкидати добрива

Як правильно вносити міндобрива восени

Восени мінеральні добрива можна вносити в сухому вигляді, рівномірно розподіливши по поверхні. Норма витрати — 50 г фосфору і 25 г калію на 1 кв. м.

Зрештою, в осінній період у середньому вносять 40-60 г суперфосфату і 25-30 г калійної солі або сірчанокислого калію на 1 кв. м ґрунту.

Але найчастіше рослини засвоюють корисні речовини з ґрунту тільки у вигляді водного розчину, тому зазвичай добрива вносять в рідкому вигляді.  

Одночасне використання органічних і мінеральних добрив матиме більше переваг. Зокрема, підвищує ефективність активних речовин; дозволяє рослинам зробити достатній запас поживних речовин; покращує структуру ґрунту.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.