Восени цибулю перед посадкою необхідно просушити — поради

Обробка цибулі перед посадкою починається з просушування та прогрівання. Перебрану сіянку треба прогріти за температури 25-35°С (можна розкласти одним шаром біля батареї) протягом тижня-двох. 

Прогрівання необхідне для того, щоб висаджена в холодний грунт цибуля не почала стрілкуватись, пише Аптека садівника.

Можна скористатись іншим експрес-методом прогрівання цибулі. Для цього треба замочити сіянку в гарячій воді (45-50°С) на 15 хвилин. Потім виймають і занурюють на 15 хвилин у холодній воді.

Після цього цибулю можна обробляти від хвороб. Для підготовки до цієї процедури з цибулин знімають верхній шар лушпиння, в якому зберігаються спори грибків. Акуратно видаляють суху верхівку цибулини, але не оголюють її повністю. 

По темі: Цибуля в Україні тимчасово дешевшає — аналітики.

Цибуля дуже вразлива до грибкових хвороб — пероноспорозу (несправжньої борошнистої роси), альтернаріозу, іржі, гнилям денця. Ретельна обробка цибулі перед посадкою може вберегти насіннєвий матеріал від багатьох грибків і шкідників. Для цього допоможуть: 

  • замочування цибулин у міцному розчині марганцівки (3 г на 10 л води) на 2 години, щоб убезпечити рослини від грибків
  • замочування цибулі в міцному розчині кухонної солі (100 г на 10 л води) протягом 5 годин. Це також перевірена обробка від ґрунтової нематоди
  • замочування цибулі на годину в березовому дьогті (можна купити в аптеці) — 10 ст. л. на 10 л води. Це допоможе відлякати цибулеву муху
  • замочування в попелі (1 л на 10 л води) протягом 3 годин
  • замочування у слабкому розчині мідного купоросу (15 г на 10 л води) протягом години
  • замочування в аміачній селітрі (1 ч. л. на 10 л води) на 15 хв простимулює ріст та захистить від хвороб і шкідників.

Вся обробка цибулі перед посадкою має проводитися в той самий день. Канавки, в які ви плануєте садити цибулю, також необхідно продезінфікувати. Полийте їх слабким розчином мідного купоросу (15 г на 10 л води) за кілька днів до посадки сіянки.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.