Паратиф у телят частіше виникає з народження — експерти

Одним з поширених бактеріальних захворювань у телят є паратиф. Зараження паратифом відбувається зазвичай відразу після народження теляти. Інфекція проникає через органи дихальної системи і пуповину.

Тварини стають млявими, багато часу лежать на підстилці, їм може докучати сухий кашель. При хронічній формі захворювання можлива набряклість суглобів.

Про це пише Best-diy-site.com. 

Захворювання у телят на паратиф викликає певний різновид бактерій, в основному це Salm.Enteritidis і Salm.typhi murium. Головною їх особливістю є хороша стійкість до різних препаратів. 

«Бактерії паратифу знищують різними способами, наприклад, для обробки поверхонь використовують розчин лізолу. А ось кип'ятінням проблему вирішити не вийде. Бактерії паратифу виробляють токсини, що відрізняються високою термостійкістю. Для людини вони також небезпечні, оскільки при вживанні зараженого м'яса можливо сильне отруєння», — зазначили експерти. 

По темі: Телята до 2 місяців ризикують захворіти на сальмонельоз.

Характерні симптоми, що можуть проявитись при захворюванні, це:

  • висока температура
  • порушення травлення, при чому часто це пронос зі слідами крові
  • гаряча шкіра голови, хоча кінцівки і вуха залишаються холодними.

Лікування починається з того, що хворого теляти в обов'язковому порядку ізолюють від стада. Дуже важливо провести санітарну обробку приміщення.

«Поставити діагноз і призначити лікування може тільки лікар. Однак в цілому потрібно відзначити, що використовуються антитоксичні сироватки або бактеріофаги. Останні зазвичай призначають в якості перорального засобу, їх дають по 50 мл 2 або 3 рази на день. При тяжкому перебігу хвороби ветеринар може цю дозу збільшити вдвічі. Хороші результати показало і лікування тераміцин, а також фуразолидоном. Останній призначають в обсязі 3-8 мг діючої речовини на кожен кілограм маси тіла», — кажуть експерти. 

Прискорити одужання допоможе нікотинова кислота по 100 мг на кожний кілограм корму.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.