Тріщини на вимені з'являються через неякісний догляд — досвід

Молочна залоза корови потребує дбайливого догляду. Основною причиною утворення тріщин на дійках корови є неякісна обробка вим’я до і після доїння, постійна вологість підстилки та бруд у корівнику, антисанітарія. 

Також причиною цього може бути порушення технології доїння, грубе доїння щипком. Шкіра на дійках не має сальних залоз і через це легко висихає, втрачає еластичність, особливо в жаркі та вітряні дні.

Про якісну обробку вим'я Zemliak.com писав раніше.

Спочатку тріщини невеликі, вони можуть бути поздовжніми та поперечними, поодинокими або чисельними. Згодом стають глибокими, починають кровоточити, вкриваються кіркою. 

«При забрудненні в тріщинах можуть накопичуватись патогенні мікроорганізми, утворитися гній. Корова відчуває біль, непокоїться, б’є ногами, не бажає стояти на місці, що ускладнює доїння. Це призводить до неповного видоювання та розвитку маститу. Наявні тріщини після доїння очищують теплим 1-2% розчином соди чи 3% розчином перекису водню та витирають чистим рушником. Потім обробляють 5% настоянкою йоду, іхтіоловою, синтоміциновою чи цинковою маззю», — зазначили експерти. 

По темі: Макуха в раціоні корови збільшить зимові надої — досвід.

Профілактика полягає в ретельному догляді за вим’ям. Його перед доїнням миють теплою водою та висушують чистим рушником. Після доїння дійки можна обробити вазеліном або іншим жиром. Обов’язковий масаж, який посилює кровообіг, робить шкіру м’якою та еластичною. Після масажу розпочинають доїння. Робити це слід не щипком, а кулаком. Тварину потрібно утримувати в чистоті, підстилка завжди має бути суха.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.