Телята до 2 місяців ризикують захворіти на сальмонельоз — експерти

Існують хвороби телят, пов'язані як з неправильним доглядом, так і з бактеріальною або вірусною інфекцією. Деякі з них характерні для будь-яких порід домашніх тварин, а інші тільки для ВРХ. 

Сальмонельоз телят — поширене захворювання, що має бактеріальну природу. Захворювання вражає в основному телят у віці до 2 місяців. Особи старшого віку хворіють рідше, їх життю нічого не загрожує. 

Про це пише Best-diy-site.com. 

«Збудники інфекції (бактерії роду Salmonella) виділяються з молоком, слиною, сечею і калом хворих тварин і завдяки цьому виявляються у воді, кормах, підстилці. Так це захворювання і передається іншим тваринам, потрапляючи в організм аліментарним шляхом, тобто через шлунково-кишкового тракту. Особливо сприйнятливі до цього захворювання ті телята, які живуть в поганих умовах — в тісних, погано прибраних приміщеннях», — повідомили експерти. 

Перші симптоми сальмонельозу з'являються через 1-3 дні від моменту зараження, в деяких випадках через тиждень, все залежить від природного імунітету. Захворювання може протікати в гострій, підгострій і хронічній формах. Симптоми гострого сальмонельозу зводяться до наступного:

  • теля стає млявим і сонним, вважає за краще весь час лежати
  • температура тіла підвищена від 40-41°С
  • дихання прискорене
  • з носа з'являються слиз або рідкі виділення
  • тварина втрачає апетит
  • на другий або третій день починається діарея, іноді в калових масах видно домішки крові.

Читайте також: Корова взимку: як правильно утримувати, чим годувати та як поїти.

Захворювання може вражати нирки, тоді відбувається важке сечовипускання, розвивається серцева недостатність. 

«При тяжкому перебігу сальмонельозу може наступити коматозний стан і за ним летальний результат. При легкому перебігу хвороби вона може перейти в підгостру і хронічну форму», — зазначають фахівці.

При хронічній захворюваності на сальмонельоз з'являються додаткові ознаки, що нагадують прояви пневмонії — кашель, слизисто-гнійні виділення і т. д. При будь-який з цих форм тварина може померти, якщо не буде призначено відповідне лікування.

Сальмонельоз лікують антибіотиками, найчастіше використовуються такі препарати, як левоміцетин, синтоміцин, тетраміцин і неоміцин (він особливо ефективний при пневмонії). Препарат призначається лікарем після перевірки на чутливість бактерій до його діючої речовини. Дозування розраховується залежно від ваги, в середньому 0,02-0,04 г активної речовини на 1 кг маси тіла. Лікувальний курс може мати різну тривалість, зазвичай до 10 днів.

«Призначається також полівалентна антитоксична сироватка, яка пов'язує бактерії і що виробляються ними токсини і нейтралізує їх», — додали експерти.

Антитоксична сироватка також застосовується для профілактики, щоб підвищити імунітет. Засіб вводиться внутрішньом'язово, дозування теж розраховується залежно від ваги теляти.

Експерти зауважили, якщо 2 дози сироватки не допомогли, це може означати, що у теляти НЕ сальмонельоз, а інше захворювання.

По темі: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.