Експерти розповіли, яким сіном годувати корову взимку

У великих дозах бобове сіно провокує порушення обміну речовин (кетоз). Різнотрав’я — корм, що поєднує злакові, лугові та бобові трави, це універсальна сировина для згодовування. Має високу поживну цінність і добре зберігається. Будь-яке сіно повинно мати приємний запах, не містити гнилі та пліснявих грибів.

Про це пише Порадниця.

Бобове (люцерна, конюшина тощо) містить білок, вітаміни та мікроелементи, підвищує надої та сприяє нарощуванню живої маси в молодняка. Однак і перебільшувати норму не варто. Крім того, таке сіно важко зберігати, воно може пліснявіти.

Для заготівлі сіна більшість фермерів використовують злаки. Воно не таке багате на корисні елементи, як бобове, однак його легко збирати та зберігати.

«На 100 кг ваги корові щодня потрібно близько 1,5-2 кг сіна. Ця величина може коливатись залежно від багатьох факторів. Але в середньому для корівки вагою 500 кг потрібно буде близько 7,5-10 кг сіна щодня, за умови, що раціон містить й інші види кормів», —  кажуть експерти.

Якщо в сіна низька поживність, корова з’їдатиме більше норми. Якщо її відгодовують на м’ясо — сіна можна давати трохи більше. Однак для швидкого приросту краще збільшити кількість силосу, коренеплодів, бобових.

«Під час лактації цю норму зменшують на користь соковитих кормів — коренеплодів, концентратів, а також сінажу, силосу. А сіно становить лише близько 25% раціону», — додали експерти. 

Варто брати до уваги також те, що корови з’їдають не все сіно, частина затоптується. Крім нього дають і солому, яку перед тим заливають злегка підсоленою гарячою водою за 2–3 години до їжі. Потім змішують із силосом або подрібненим буряком.

По темі: Макуха в раціоні корови збільшить зимові надої.

Зимовий раціон худоби можна збагатити ялиновими гілками (до 2 кг на добу), а ще заготовити гілки клена, тополі, акації, які містять багато корисних елементів. Заготовляти сіно краще з запасом. Годують худобу 2-3 рази на добу. Інтервали між прийомами їжі мають бути однаковими. 

«Годувати слід в один і той же час, що сприяє виробленню в корови умовного рефлексу, більшому виділенню травних соків, кращому засвоєнню корму, підвищенню продуктивності», — 

Більшу частину сіна дають увечері, в цей час шлунок тварини найкраще підготовлений до грубих кормів. А ось вранці та вдень краще давати легкозасвоювані корми, які сприяють виділенню шлункового соку: вранці — концентровані, вдень — соковиті.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.