На Прикарпатті фермер створив успішний кооператив

Підприємець Олег Журавінський об’єднав 43 мешканці сіл Чесники та Лучинці Івано-Франківської області в молочний кооператив, де здають молоко по 11 грн/л та займаються виготовленням сирів за власною рецептурою. Жителі перетворили стару молочарню на сучасну ферму та навіть створили власний бренд «Чесниківський сир». 

Про це пише Goldameir. 

«За грантові кошти в селі облаштували сироварню. Всю продукцію робимо вдвох з дружиною, а потім реалізуємо. Багато хто сам приїжджає до нас на сироварню за продукцією. У місцевому кооперативному магазині є відділ, де теж можна придбати і сир, і молоко, і сметану»,  — каже Олег Журавінський 

У людей, які мають корову, є величезна проблема — збути молоко. Можна везти у місто на базар, але то і дорого, і довго. До того ж більшість людей, у яких ще залишились корови, похилого віку і вони просто не в змозі збувати продукцію. На молокозаводи здавати не вигідно, бо там платять просто смішні гроші за молоко.

«Наш кооператив розв’язує цю проблему. Люди доять корів, а я щодня їжджу до них і забираю молоко. Всього пів години часу і вже можна отримати свої гроші. Зараз я купую молоко по 11 грн/л», — каже Олег Журавінський, засновник кооперативу.

Кожного ранку фермер їде до усіх членів кооперативу у селі в Чесниках та сусідньому селі Лучинці і збирає молоко. 

«Якість молока і кислотність перевіряю на місці за допомогою спеціального аналізатора. Кожного тижня селяни отримують гроші за здане молоко. А в кінці року на свято Святого Миколая всі члени кооперативу мають додаткову оплату. Це вже така традиція», — додає Журавінський.

Кооператив створено на місці старої молочарні. Спочатку зробився ремонт в одній кімнаті, а згодом добудували, розчистили територію старого пасовища від чагарників та засіяли травою. 

Все зробилено за власні кошти. Зараз в наявності пересувна доїльна установка, електропастух та свердловина, щоб напувати корів. Люди не ганяють додому корів — вони знаходяться весь час на пасовищі. Господарі приходять подоїти, а потім частину молока забирають в сім’ю, а іншу частину — здають у кооператив.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.