Експерти нагадали про найпродуктивніші молочні породи корів

Молочні корови розмножуються переважно для промислового виробництва молока. Вибір породи худоби молочного напрямку продуктивності повинен проводитися з цілей, завдань господарства та обов'язково з урахуванням способу утримання та особливостей кормової бази.

Яка корова краща для молочного напряму — питання риторичне. Вибір можна робити або у бік кількості надої або жирності молока.

Про це ідеться в матеріалі Kurkul.com.

Серед кращих молочних порід корів знаходяться:

  • червона степова
  • голштинська
  • джерсійська
  • голландська

Корови молочного напряму відрізняються одна від одної та мають свої особливості. Перед покупкою варто враховувати їх та знати, скільки молока дає корова кожної породи.

«Обов'язково потрібно з'ясувати, яка порода корів дає більше молока, яка порода корів дає найжирніше молоко, вимоги до їх утримання, що їдять корови молочної породи та багато іншого»,  — зазначили експерти. 

Червона степова породу почали розводити понад 200 років тому. Назва породи утворилося із цілком очевидної причини — корови відрізняються яскравим забарвленням червоного відтінку. У 70 роках її продуктивність зросла завдяки схрещуванню із голштинськими биками.

«Середньорічний надій становить 466-544 кг молока (рекорд 12500 кг), жирністтю 3,7-3,8% та вмістом білка 3,6%. Забійний вихід тварин становить 50-55%», — ідеться в матеріалі.

Голштинська порода корів Голштини — найпоширеніший вид ВРХ у світі. Батьківщиною породи називають Нідерланди. Вже звідти їх привезли до Північної Америки 1852 року. Щоб молочна продуктивність корів зросла, їх схрестили із представниками німецької ВРХ. Удосконалення породи в Канаді та США селекціонери проводили з упором на збільшення надою та живої ваги.

«Голштинським коровам належать усі світові рекорди надою й виходу молочного жиру. Продуктивність може сягати рівня 5500-11000 кг молока з вмістом жиру 3,9-4,2% і 3,2-3,6% білка», — кажуть експерти. 

Джерсійська порода корів Джерсі корови з'явилися дуже давно. Вони по праву вважаються найстарішими та жирномолочними коровами. Порода одержала ім'я за назвою острова Джерсі. Там її розводили як племінну худобу. За межі батьківщини їх почали вивозити лише на початку ХІХ століття.

«В середньому джерсійська корова за рік дає 4000-5500 кг молока, але корови-рекордсменки здатні давати й до 11000 кг. Мінімальна жирність, на яку варто розраховувати, становить 4,5%, але при хорошому утриманні молоко джерсійських корів містить 5-7% жиру, а інколи цей показник може досягати 9%», — зазначили експерти.

Голландська порода найдавніша, створена понад 300 років тому.  Голландська худоба характеризується чорно-рябою мастю — від білої з великими чорними мітками до чорної з білими мітками; пропорційним тулубом, округлими формами, добре розвиненою мускулатурою, міцною конституцією. Молочна продуктивність корів цієї породи становить 4500 кг жирністю 4% і білка 3,4%. 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.