Держпідтримка забезпечить збереження рідкісних порід корів

Міністерство аграрної політики та продовольства України разом із Академією Аграрних Наук розробляють план заходів підтримки відповідних господарств, щодо збереження локальних та зникаючих порід.

Наразі подано до Міністерства фінансів України бюджетний запит на 2022 рік, де передбачена дотація за утримання тварин зникаючих та локальних порід: локальної айширської породи великої рогатої худоби, української бурої, та локальної зникаючої лебединської.

Про це повідомляє Міністерство аграрної політики.

«Наступного року у нас з’явиться програма підтримки органічного виробництва, на що виділяються кошти з державного бюджету. Ми хочемо популяризувати продукцію від цих порід тварин, оскільки їх молоко смачніше і поживніше, містить бета-козеин А2, який набагато корисніший для засвоєння організмом, не зважаючи на меншу продуктивність», — зазначив Ігор Віштак.

Збереження локальних та зникаючих порід за останні роки стрімко зростає у світі та в Україні. Господарства, що розводять тварин вітчизняних порід, не можуть конкурувати із високопродуктивними зарубіжними генотипами за основними параметрами продуктивності. 

Але зважаючи на їх унікальні біологічні особливості, ці породи потребують збереження свого унікального генофонду. Тому залишається один важіль — це запровадження держпідтримки на їх утримання та збереження.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.