Восени важливо підгодувати смородину — досвід

Щоб смородина добре перезимувала, набравшись сил для нового вегетаційного періоду, і давала хороший урожай наступного року, вона потребує якісної підгодівлі.

Сухі добрива вносяться в грунт під перекопування, а органіку можна застосовувати після передзимового поливу. 

Про це ідеться в матеріалі Територія щасливих людей.

Вибираючи, чим підгодовувати смородину восени, експерти радять віддавати перевагу калійно-фосфорним добривам. Це можуть бути промислові препарати: суперфосфат і сірчанокислий калій. 

«З органіки добре працює компост, 2-3 відра можна сміливо вносити під кожен кущ. Курячий послід як підгодівлю вносять тільки при наближенні холодів, щоб за зиму наявний в його складі азот розчинився в грунті. Тоді навесні рослина з вдячністю вбере потрібні корисні речовини. Внесення промислових азотних добрив восени неприпустимо», — кажуть садівники.

Цей невибагливий чагарник здатний витримувати сильні морози до -30 °С, тому якщо м’який клімат, то смородину можна не вкривати. 

«Якщо ж зима сувора, або вирощуються неадаптовані імпортні сорти ягоди, то питання про те, як укрити смородину на зиму, є основоположним для виживання куща», — зауважили експерти.

Зробити це можна пригнувши гілки до землі, за допомогою вантажу з дерева або цегли. Вкривати можна соломою, ялиновим гіллям і спеціальним повітропроникним матеріалом для укривних робіт.

Читайте також:

Можна забити посеред куща дерев’яну палицю і прив’язати до неї всі стебла, а потім обмотати агроволокном або іншим матеріалом, що утеплює засобом. І хоч такий спосіб малоефективний, він має масу плюсів — садівникові не потрібно витрачати час і зусилля на додаткові садові роботи. Можна обійтися одним прутом і однією мотузкою. 

Також можна пригнути кущ на одну сторону, але приступати до такої дії можна тільки при інтенсивному русі соків, т. я. сухі гілки піддаються ламкості. Не можна пригинати кущ занадто рано до остаточного опадання листя. В іншому випадку на них почнуть з’являтися грибки і різні паразити. Цьому сприятиме і неправильний догляд.

 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.