Вкривати на зиму варто лише молодий виноград — експерти

Експерти зазначають, вкривати потрібно не весь виноград, а тільки ті сорти, які цього потребують. Наприклад, молодняк до 3 років, який ще не наростив достатньої кількості одревеснілих пагонів або лозу з низькими показниками морозостійкості.

Про це пише Ukr.media.

«Найпростіше використати лапник. Закрити розлапистими гілками згорнуту та покладену на підкладку лозу. Також можна використовувати очерет. Порожнисті тростинки очерету відмінно зберігають тепло і не дозволяють винограду замерзнути», — кажуть експерти. 

Вкриття очеретом має як плюси так і мінуси. Перш за все це дешевий екологічний матеріал, але з мінусів те, що навесні солому доведеться знімати, вона часто стає будинком для гризунів. В укриттях з соломи  часто селяться миші, тому обов'язково розкладають поруч з лозами отруйні приманки.

По темі: Декоративні рослини важливо укривати назиму.

Ще можна зустріти, як садівники засипають батоги сухою тирсою. Головне, не забути під низ обов'язково покласти плівку, яка не дозволить тирсі відволожуватися знизу.

Також використовують шифер для захисту винограда. Метод не надто популярний, однак також має право на життя, особливо, якщо після будівництва залишилося багато цього матеріалу. 

Читайте також: Чим укрити рослини на зиму.

«Треба викопати вздовж виноградних кущів канави глибиною 20 см, обернути лози мішковиною, пригнути до землі, накрити шматками шиферу і засипати землею», — додали експерти.

Таким самим чином можна робити і без шиферу: варто обернути лозу в мішки з-під цукру або борошна і засипати землею.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.