Експерти нагадали, як вживати буряк при діабеті

Буряк — овоч із середньо-високим глікемічним індексом, тому може різко підвищувати рівень цукру в крові. Через це діабетикам варто обмежувати його вживання.

Але на глікемічний індекс (ГІ) впливає не тільки вміст вуглеводів у продукті, а й спосіб приготування. Так, ГІ сирого коренеплоду менше, ніж 20, тому він не становить загрози для рівня цукру. А от варений буряк при діабеті може спричинити проблеми, адже його ГІ аж 70.

Про це пише Порадниця.

Експерти зазначають, що не варто забувати про борщ так само, як про тістечка й цукерки. Адже користь буряка при діабеті чимала. Овоч містить: бетаїн, бета-каротин, вітаміни А та Е.

«Вони потрібні для нормального метаболізму, забезпечують здоров’я очей і допомагають організму боротися із несприятливими чинниками середовища», — додали експерти.

Калій, магній, селен, цинк, вітаміни групи В корисні для роботи серця, щитоподібної залози та нервової системи. А ще буряк — рекордсмен за вмістом клітковини, корисної не тільки для шлунка та кишківника, а й для печінки та підшлункової залози. 

Тому людям не потрібно боятися їсти червоний буряк при діабеті. Варто лише дотримуватися певних правил:

  • Не вживати понад 100–150 г буряка на добу.
  • Намагатися їсти овоч у першій половині дня.
  • Надавати перевагу сирому. Варений та печений буряк при цукровому діабеті краще обмежити.
  • Не додавати до страв із буряком крохмалистих продуктів: рису, кукурудзи, картоплі. Тому борщ та вінегрет — без картоплі.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.