На Вінниччині у старій амбулаторії облаштована молочарня

На Вінниччині жителі села Городище самоорганізувались й почали переробляти молоко від своїх корів не лише за дідівськими технологіями.

Люди взяли приміщення старої амбулаторії в оренду і власними силами та власними коштами, з фінансовою та моральною підтримкою корінних жителів, які виїхали з села, амбулаторію перетворили в міні-цех з переробки молока. 

Про це пише Вінниця. Інфо.

Селяни згадують, що ідея такого соціального проекту з’явилась від безвиході: молоко приймають за копійки й багато людей почали збувати коров.

«Корови були завжди нашими годувальницями і скільки працювати біля них треба, а молоко беруть за безцінь. Тоді й виникла ідея відремонтувати власними силами старе приміщення амбулаторії й організувати там молочарню, де всі, хто має корів міг принести молоко й переробити його у сир, сметану, бринзу чи масло», — розповідає співорганізаторка соціальної молочарні Людмила.

В приміщенні обладнали холодильну камеру для зберігання молочної продукції. Окремо закупили кілька холодильників для сметани. Побудували 4 печі, де відігрівають прокисле молоко. Облаштували теплу кімнату з грубкою, де молоко скисає і ще одну, де сир підвішують, щоб з нього відійшла сироватка. Провели централізовану воду, поставили бойлер, зробили каналізацію, виготовили стелажі.

«Сметана у нас виключно збирана, сепаратора немає. Сир відігріваємо в печі, як робили це наші бабусі й прабабусі. Правда, масло збиваємо на електромаслобійці», — наголошує Людмила.

За підрахунками селян, завдяки молочарні вартість молока вдалось збільшити у 1,5-2 рази. Зараз заготівельники беруть молоко по 6-7 грн/л, а влітку брали по 4-5 грн/л. Виготовленої продукції ж вистачає і самим наїстись, і родичів нагодувати, а решту — продати. Дохід від реалізованої продукції не оподатковується, адже він сумарно не перевищує 50 мінімальних заробітних плат

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.