На Закарпатті фермер виготовляє гарбузову олію

В селі Соловка, що на Закарпатті, фермер Бейло Бачкаі на сімейній фермі крім соняшникової олії, виготовляє олію з насіння гарбуза. Також планує почати виробництво олії з виноградних кісточок.

Про це ідеться в сюжеті Суспільного.

«Ми займаємося фермерством з 1987 року. На 5 га землі вирощували зернові, картоплю, сорго та інші культури. Хоча соняшник вирощувала більшість селян, чавив олію один чоловік. Коли він помер, його рідні продали все обладнання. У 2016 році у мене з’явилася можливість купити прес. І тоді ми разом із сім’єю вирішили продовжити давні традиції», — розповідає фермер.

По темі: Тростянецька громада планує виготовляти власну гарбузову олію.

Фермер вирішив також займатися віджимом гарбузової та інших видів олій.

«Ми працюємо протягом усього року. Результат отримуємо не відразу. Адже, щоб олія була чистою, потрібно зачекати, щоб вона осіла. Зазвичай це займає від 8 до 10 днів. Утім, у прохолодну погоду процес може тривати й 14 днів», — розповідає фермер.

Фермер, крім пресу, має власну зерноочистну машину. Бейло допомагає чавити олію й сусідам. Наразі попит на олію від фермера перевищує пропозицію. Він вже навіть не рекламує свою продукцію, адже постійні покупці вишиковуються в чергу.

 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.