Мульчувати полуницю: чим краще?

Мульчування захищає ґрунт від перегрівання і пересихання, перешкоджає зростанню бур'янів. 

Завдяки цьому скорочується кількість прополок, поливів. Також завдяки тривалому зберіганню розпушеного ґрунту у суниці садової (полуниці) стає кращим імунітет. А самі ягоди залишаються чистою навіть після сильних дощів.

Які матеріали мжна використовувати для мульчування полуниці, розбираємося разом із Zemliak.com.

Тирса та стружка

Свіжі тирса і стружка гарно виглядають на грядці. Вони добре відбивають сонячні промені і утримують вологу, краще за сіно і солому стримують зростання бур'янів, заважають пересуванню равликів і слимаків. Мульчувати полуницю краще тирсою листяних дерев. 

Однак цей матеріал погано захищає полуницю від шкідників: у тирсі живуть комахи. Якщо тирса буде дуже дрібна, схожа на порох, це може привабити мурах. Також надто дрібна тирса злипатиметься й просідатиме під час поливу полуниці, оголяючи корені. 

Крім того, розкладаючись, тирса забирає з ґрунту азот. Тому потрібно використовувати стару перепрілу тирсу, або перед застосуванням свіжої підгодовувати полуницю підвищеною дозою азотних добрив.

Полуниця в тирсі

Солома

Серед усіх органічних матеріалів для мульчування полуниці лідером є солома. Вона найбільш доступна, добре пропускає воду і відбиває сонце, стримує випаровування вологи з ґрунту і захищає ягоди від контакту із землею.

Для мульчування полуниці соломою вибирайте лише сухий матеріал, розкладайте його навколо рослин рівномірним шаром близько 15 см завтовшки.

Рядки полуниці на городі

Сіно

На відміну від соломи сіно містить клітковину, що легко розкладається, завдяки чому полуниця забезпечується гарним живленням. Але це не надовго, адже швидке розкладання виснажує тонкий шар мульчі. Але якщо використовувати більш товстий шар, то є ризик загнивання нижніх шарів. Тому сіно більше підходить як тимчасове підживлення. Його потрібно укладати шаром у 7-10 см і кожні два тижні міняти.

Хвоя

У якості мульчі використовують не лише саму хвою (голки), але і шишки, тонкі гілочки і кору хвойних дерев. Такий матеріал швидко перегниває, від чого ґрунт стає пухким і поживним. Крім того, хвоя перешкоджає поширенню сірої гнилі і захищає ягідники від шкідників. Шар укладають завтовшки у 3-5 см.

Картон

У якості мульчі використовують картонні коробки або щільний пакувальний папір. Аркуші картону розкладають так, щоб їх краї виступали за кордони грядки приблизно на 20 см. Після цього на картон насипають ґрунт шаром у 10 см і залишають на грядці у такому вигляді на тиждень.

Агроволокно

Мульчувальна плівка — синтетичний матеріал, яким зазвичай накривають гряди (вали) з полуницею на великих площах. 

Ягоди полуниці

Переваги мульчування полуниці чорною плівкою — отримання надраннього урожаю ягід, бо і земля, і вся рослина під таким накриттям добре прогрівається. Для полуниці плівку фіксують на грядках на три роки. 

Вона погано пропускає вологу через невеликі отвори для кущиків, тому під нею треба закласти крапельний полив. Із плюсів: не ростуть бур’яни, шкідники і хвороби не можуть здолати цей бар’єр, ґрунт не репається.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.