Експерти розповіли, як боротись з борошнистою росою на трояндах

Борошниста роса на трояндах — білий наліт по всій рослині, швидко розвивається при температурі 20-25°С і відносній вологості повітря до 80%. Для боротьби з нею допоможе розчин: 5 л води розводять 1 л молочної сироватки, додають 10 крапель йоду. Отриманим розчином обприскують троянди 2-3 рази в місяць. 

Про це пише видання Сад та город.

Для лікування троянд від білого нальту також часто використовують золу. 

«1 кг просіяної золи залити відром теплої води і настоювати 3 дні. Світлий настій злити, процідити і використовувати для обприскування кущів троянди», — зазначили експерти.

Для кращого прилипання можна додати ложку господарського мила. У залишився осад долити води до 10 л і полити рослини під корінь в якості підгодівлі. Також дієвим буде використання розчину з соди.

«В 5 літрах води розвести 2 столові ложки харчової соди, додати ложку господарського мила і обробляти троянди раз в 10-14 днів для профілактики», — додали фахівці. 

При захворюванні обробки проводити з тижневим інтервалом три рази.

Якщо брати для лікуання борошнистої роси на трояндах свіжий коров’ячий гній, то його слід залити водою у співвідношенні 1:3 і настоювати три доби. Отриманий настій розводять водою 1:10 і застосовують для обробки кущів.

Борошниста роса відноситься до числа найпоширеніших грибкових хвороб, що вражають троянди. Збудником борошнистої роси на трояндах є Sphaerotheca pannosa – борошнисторосяний гриб.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.