Від попелиці на трояндах врятує господарське мило

Обробка від попелиць ( тля) народними засобами зводиться до обприскування троянд різноманітними настоями і відварами, які мають різкий запах чи смак і перетворюють квіти на зовсім не апетитну для попелиць їжу. Зокрема настій з господарського мила позбавить садівників від нашестя попелиці, пише Zemliak.com.

«Для приготування готового настою треба натерти господарське мило на тертці ( 4-5 ст. л. стружки), розчинити його у літрі води і вилити розчин у пульверизатор. Обробіть ним рослини. Повторювати це кожні 2 тижні або після сильного дощу», — кажуть експерти.

Зазначається, брати треба лише господарське мило, тому що ароматизоване туалетне, навпаки, стане додатковою принадою для попелиць та інших шкідливих комах.

Також можна приготувати відвар із золи.

«Розвести у 10 л води 300-400 г золи, поставити на вогонь і кип'ятити 2 години. Дати охолонути та видалити великі шматки (щоб не забився обприскувач) і обробляти троянди та інші рослини, схильні до атак попелиць», — пише Zemliak.com. 

Досвідні садівники знайшли для себе ще один заіб. Залити пів склянки тютюнового пилу 1 л води і кип'ятити суміш пів години. Дати їй настоятися добу, процідити, розвести водою удвічі і додати трохи (10-20 г) господарського мила. Отриманою сумішшю обприскувати троянди кожні 14-20 днів.

Часник також допоможе справитись з попелицею на трояндах. Треба взяти кілька великих головок часнику, подрібнити разом зі шкіркою, залити відром води і дати настоятися протягом 24 годин. Цим настоєм можна обприскувати кущі від попелиць, довгоносиків, кліщів.

(с) Тетяна Кунденко, Zemliak.com, 2022

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.