Експерти розповіли, як правильно пересаджувати полуницю

Пересаджування полуниці можна проводити в будь-який час року, але оптимально — на початку осені, і навесні. Якщо процес запланований на весну, краще всього вибрати для цього початок квітня. Більш пізня пересадка полуниці, послабить її, і ягоди будуть розвиватися повільніше, пише Ukr.media.

«Якщо пересаджувати кущі в липні або серпні, варто вибирати похмурі прохолодні дні. Свіжим посадкам потрібен частий полив і заслін від прямого попадання сонячних променів», — кажуть експерти. 

Грунт слід замульчувати соломою або тирсою, щоб уникнути утворення кірки, що утрудняє циркуляцію кисню в грунті. Восени також можлива пересадка, але обов'язково за місяць до заморозків, інакше рослини не встигнуть зміцніти. Після роботи потрібно закрити грунт соломою або травою. В якості зимового утеплювача і весняного компосту можна використовувати опале листя.

Актуально: Мульчувати полуницю: чим краще?

«Якщо посушлива погода — після пересаджування у будь-який час року обов'язковий регулярний полив. Також, слід періодично рихлити ґрунт і видаляти бур'яни», — додають садівники. 

Не можна викопувати кущики завчасно, оскільки коріння можуть обвітритися. Якщо ж з якоїсь причини це сталося, потрібно зволожити нижню частину рослини і обгорнути поліетиленом.

Оптимально підходять для пересадки нещодавно викопані кущики, з грудкою землі на кореневищі. Щоб домогтися цього, перед викопуванням варто рясно полити полуницю. Якщо коріння занадто довгі, їх можна трохи підрізати при закладці в лунки.

Читайте також: 

Обрізка полуниці восени: за і проти

Правильне внесення добрив допоможе саджанцям полуниці краще вкорінитися 

Для захисту полуниці обрати краще йод 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.