Правильне внесення добрив допоможе саджанцям полуниці краще вкорінитися — досвід

Для кращого вкорінення саджанців полуниці в разі розмноження живцювання краще їх підживити по листу. Для позакореневого підживлення можна використовувати мінеральні добрива, які листя полуниці засвоює на 20-30%.

Про це у своєму Інстаграм-блозі розповіла фермерка з Полтавщини Юлія Пархомець.

Читайте також Амбасадори українського села в Instagram: ТОП-10 блогерів

«Щоправда, використовувати мінеральні добрива або біопрепарати для цього —  вирішувати, звичайно, вам, але я думаю, всі розуміють, що є різниця між яблуком і купленою таблеткою вітамінів в аптеці», — пише Юлія Пархомець.

За її словами, універсальні укорінювачі (мінеральні) можуть не підходити для полуниці і навіть не дивлячись на те, що «інструкцію писали розумні люди».

Також Юлія Пархомець розповіла, що свого часу вперше спробувала підживити саджанці полуниці за допомогою універсального укорінювача і внесла його під корінь. Але на наступний день деякі кущі стали різко сохнути, хоча до цього стояли ще зеленими десь тиждень. 

«Навіть молоденькі листочки стали згортатися і ржавіти. Як я корила себе за весь цей жах! Чому так сталося? Я «перегодувала» свою розсаду мінеральним добривом або, іншими словами, «засолила» ґрунт», — додає Юлія Пархомець.

Зазвичай, у грунті водорозчинних солей замало, тому концентрація ґрунтового розчину невелика. У рослині ж концентрація клітинного соку набагато більше, ніж ґрунтового розчину, тому завжди волога з ґрунту (менш концентрований розчин) пересувається в більш концентрований (рослина). За рахунок цього полуниця або інша рослина харчується і розвивається. Картина змінюється, коли ґрунт «пересолили» або «удобрили» на славу.

За словами Юлії Пархомець, у такому випадку концентрація ґрунтового розчину підвищується і стає більше, ніж концентрація клітинного соку рослини. Отже, вода попрямує туди де висока концентрація, а саме з рослини у ґрунт.

«Щоб зберегти такі саджанці, потрібно терміново розбавити ґрунтовий розчин великою кількістю води, вимити цю сіль. Якщо вчасно спрацювати, рослину можна врятувати. Саме так я і зробила. Велика частина розсади вціліла, але деякі остаточно загинули», — поділилася своїм досвідом етнофермерка.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.