Експерти нагадали, як підготувати малину до зими

Слабким місцем будь-якого малиннику є коріння — саме воно може вимерзнути, згнити або «задихнутися» під крижаною кіркою у холодний період року. Тому до настання зими кущі бажано підгорнути і мульчувати шаром торфу, землі або перегною завтовшки 5-10 см.

Про це ідеться в матеріалі Zemliak.com

Тим, хто надає перевагу вирощуванню ремонтантної малини, восени доведеться вирішити — чи хочуть вони наступного року отримати два невеликих врожаї або один солідний.

У першому випадку буде потрібно:

  • вирізати усі дворічні гілки
  • видалити тонкі недостиглі пагони
  • вкоротити верхівки однорічних пагонів, що вже плодоносили цього року

Читайте також: Після плодоношення малина вимагає осінньої обрізки.

«Пагони, що залишилися, зв'яжіть між собою і закріпіть, щоб вони не зламалися під вантажем снігу. Низ куща та сам кущ обробіть препаратами від шкідників, а потім замульчуйте свіжим рослинним матеріалом. Усі зрізані гілки можна подрібнити і використати для вогнища під шашлики, печі або твердопаливного котла», — пише Zemliak.com. 

Гілки, що залишилися, потрібно нахилити і вкрити так само, як і звичайну малину, тільки зробити це треба пізніше, після початку заморозків у листопаді.

У другому випадку обрізка ремонтантної малини восени проводиться повністю, до рівня землі, без пеньків. Потім згрібають листя і рослинні залишки з малиннику, а коріння кущів мульчують перегноєм або перепрілим гноєм. Навесні малина дасть нові пагони, на яких зав'яжуться квітки.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.