В Україні переселенці отримають фінансову підтримку — Уряд

Уряд розпочинає низку програм з підтримки вимушених переселенців, які залишили житло і втратили роботу через проведення активних бойових дій.

Зокрема, для підтримки внутрішньо переміщених осіб (ВПО) на території України передбачена щомісячна допомога від держави в розмірі 2000 грн на місяць для дорослого і 3000 грн на місяць для дітей та осіб з інвалідністю.

Про це Міністерство економіки України повідомляє у Фейсбуці.

«Ця виплата нараховується щомісяця упродовж воєнного стану плюс 1 місяць після його закінчення або скасування», — ідеться у повідомленні.

Заявку можна подати особисто до органів соціального захисту населення, уповноваженої особи громади чи ЦНАПу або ж за допомогою порталу чи додатку Дія.

Роботодавці також можуть подати заявку для отримання компенсації за кожну працевлаштовану особу (ВПО) в розмірі 6500 грн на місяць. Виплата здійснюватиметься впродовж перших двох місяців від початку працевлаштування.

«Роботодавцям, які уклали відповідні трудові контакти, необхідно зареєструвати дані про працівників через портал «Дія» або подати заявку на виплату до Державної служби зайнятості. Це можна зробити не раніше ніж через 5 днів після оформлення працівника, а кошти перераховуються роботодавцю за повний місяць роботи співробітника», — зазначили у Мінекономіки.

Родинам, які прихистили у своїх домівках вимушених переселенців, передбачене відшкодування комунальних платежів — по 450 грн на особу.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.