Осіння посадка винограду можлива до перших заморозків

Посадка винограду восени саджанцями починається із перших тижнів жовтня і закінчується з настанням холодів. Найпізніший термін — за 8-10 днів до настання перших заморозків. 

Виправданість переваги осінньої посадки перед весняною в тому, що в цей час бруньки ще сплять, а коренева система вже розвивається, від чого активність молодих пагонів починається вже напровесні наступного року.

Про це пише Zaxid.net. 

Виноград світлолюбний, тому, вибираючи для нього місце, треба знайти відкриту ділянку, захищену від холодного вітру і протягів, з рівномірним сонячним освітленням, бажано з південною або західною орієнтацією. 

«Сучасні сорти садового винограду краще адаптовані до короткого світлового дня, тому є можливість вирощувати їх і на північних сторонах ділянки. Не рекомендується саджати виноград поблизу великих дерев, які не тільки затулятимуть його від сонця, а й не дозволять повноцінно розвиватися, висмоктуючи з ґрунту своїм корінням поживні речовини», — наголосили експерти. 

Перед посадкою пагони саджанців вкорочують до 3-4 бруньок, обрізають коріння на верхніх вузлах, а те, що залишилося, злегка підрізають і поміщають на 12 годин у розчин гетероауксину.

«Під час посадки в центр ями висипають гіркою відро землі, встановлюють на неї саджанець, корінці розправляють і засипають яму родючою землею до приросту», — додали досвідні виноградарі. 

Короткі саджанці встановлюють на горбок вертикально, а ті, що вище 25 см, поміщають у яму під кутом. Після заповнення ями ущільнюють ґрунт і рясно поливають саджанець 2-3 відрами води, а потім накривають його обрізаною пластиковою пляшкою.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.