Знезараження грунту в теплиці захистить майбутній врожай

Дезінфекція грунту в парнику та теплиці — обов’язкова процедура після збирання врожаю. Через особливий мікроклімат, підвищену вологість та погану вентиляцію створюються оптимальні умови для розвитку грибкових хвороб. Тому своєчасна дезінфекція грунту в теплиці напряму впливає на якість майбутнього врожаю.

Про це пише Аптека садівника.

Для теплиць часто застосовують і механічний метод дезінфекції, суть якого полягає в тому, що 25-сантиметровий шар грунту знімають і знезаражують на окремій поверхні. 

«Землю проливають окропом і накривають плівкою на 2-3 дні. Також обробку окропом можна поєднати із дезінфекцією марганцівкою — розчином рожевого кольору», — кажуть експерти. 

Окрім перелічених засобів грунт в теплиці очищують за допомогою хлорного вапна (200–400 г на 1 кв. м), яке неглибоко заробляють за допомогою грабель.

Найбільш безпечним вважається дезінфекція грунту в теплиці порошком білої гірчиці (1 кг на 1 кв. м). Навесні за 3–4 тижні до висадки розсади грунт проливають на глибину до 15 см і накривають плівкою на тиждень. За цей час активізуються шкідники і патогени. Після цих процедур на поверхні землі розсипають (можна заробити вглиб на 5 см) порошок гірчиці. Одночасно з цим вносять 20 г азотних добрив на 1 кв. м. 

Після проведених заходів слід рясно пролити грядки і знову накрити плівкою на 2 тижні. За цей час в грунті загинуть спори грибків, віруси, бактерії, кліщі, нематоди, слимаки, трипси. Гірчиця після розкладання в грунті ще й збагатить його мінеральними речовинами.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.