Науковці розповіли про збільшення врожайності кабачків

Наукові співробітники Інституту овочівництва і баштанництва НААН зазначають, що спосіб вирощування кабачка, який включає висів насіння за схемою 140х70 см, дає більшу врожайність за рахунок додаткового врожаю рослин ущільнювачів при вирощуванні кабачка в умовах ущільнення.

Про це пише Zemliak.com.

«Даним способом забезпечується збільшення врожаю з одиниці площі на 7,0 т/га, чистого прибутку на 22,2 тис. грн/га, рентабельності на 20,5%. Сумарний урожай при вирощуванні кабачка за ущільнення посіву становить 40,9 т/га, з них урожайність кабачка — 35,4 т/га», — повідомили науковці.

Читайте також: Вчені розповіли, як збільшити врожайність огірків.

Спосіб вирощування кабачка в умовах ущільнення посіву, що включає висів ущільнюючої рослини в міжряддях основної культури, який відрізняється тим, що посіви кабачка ущільнюють буряком столовим на пучкову продукцію з густотою 105-110 тис шт./га при ширині міжрядь 140 см. 

«Насіння буряка столового висівають у ранні строки з відстанню між рядками 140 см. На початку утворення другої пари справжніх листків формують густоту рослин на відстані 4–6 см, забезпечуючи 105–110 тис. шт./га. Збирають буряк з гичкою, коли коренеплоди досягають 1,5–5,0 см у діаметр»,  кажуть вчені. 

Висів насіння кабачка проводять у другій і третій декадах квітня за схемою 140х70 см, з нормою висіву 3-4 кг/га. 

Надалі здійснюють догляд за посівами, який включає розпушення грунту в міжряддях, прополювання, формування густоти рослин (9-10 тис. шт./га), зрошення та боротьбу проти шкідників та хвороб. Молоді зав’язі кабачка, при довжині плодів 15-20 см, збирають регулярно з інтервалом 3-4 доби, не допускаючи їх переростання. 

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.