На Закарпатті 16 громад створять сміттєсортувальний завод

Полянська громада, що на Закарпатті, підписала договори міжмуніципального співробітництва із 16 навколишніми громадами щодо створення сміттєсортувального заводу на 80 робочих місць. 

Обсяг інвестицій у будівництво складає 12 млн євро, 9 з яких мають заплатити німецькі інвестори, а ще 3 млн євро повинні надійти через субвенцію на соціально-економічний розвиток. 

Про це повідомляє Децентралізація.

За попередніми розрахунками, майбутній завод повинен переробляти близько 60 тис. тонн відходів на рік. 

Читайте також: Перший на Закарпатті сміттєпереробний завод збудують майже за 8 млн євро.

У договорах міжмуніципального співробітництва вказано, що завод придбає для кожного домогосподарства спеціальні контейнери для сміття, адже він зацікавлений у виконанні власної норми — 60 тис тонн на рік. Однак Іван Дрогобецький, голова Полянської громади, не виключає можливості збільшення потужності заводу, якщо інші громади згодом виявлять бажання долучитися до «Полянського проекту».

«Будівництво заводу повинні розпочати 1 травня 2022 року і закінчити його за 8 місяців. Отже повноцінно запрацювати нове підприємство має вже на початку наступного року», — повідомляє Богдан Кирлик, голова Великоберезнянської громади.

Всі громади, що підписали договори, виділили свою частку грошей відповідно до кількості жителів на створення проектної документації майбутнього заводу, яка вже повністю готова. Також вони взяли на себе зобов’язання регулярно доставляти за власний рахунок сміття зі своїх громад до селища Поляни, відомого водолікувального курорту.

На думку Івана Дрогобецького, завдяки новому підприємству вдасться звільнити від сміття не тільки його громаду, але й третину цілого Закарпаття.

По темі: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.