На Чернігівщині селяни заробляють на сортування сміття

Завдяки ініціативі місцевих жителів села  Халимонове Бахмацької громади на сміттєзвалище не потрапили більше 100 кг пластику та понад 2,5 т скла.

Пише про це Порадник. 

«Радує, що все це пішло на вторинну переробку. Збиратимемо і далі. Справа не тільки в прибраній території. Таке маленьке сортування непотребу (бо збираємо тільки скло та пластик, інше ж, на жаль, вивозиться на смітник) дисциплінує, робить кожного з нас відповідальнішим», — розповіла місцева активістка, одна з ініціаторок Ірина Халимон.

Збирати почали навесні 2021 року. Жителі села назносили стільки, що покупці одразу все не забрали — на таку кількість «товару» аж ніяк не розраховували.

«Пластмасові каністри, ємкості з косметичних засобів не приймають. Тому це просто будемо викидати разом з іншими відходами, які, до речі, кожен третій четвер місяця збирає сміттєвоз по всьому селу», — розповіла активістка.

Утім, не все так просто: як виявилося, зібрати — це лише пів справи, а от здати на переробку — це вже інше питання, значно складніше. Покупця знайшли аж у Ніжині. Є надія, що, може, хтось ближче відгукнеться. А поки що місцеві продовжують маленькими кроками робити велику справу і закликають інших односельців долучатися, якщо ще хтось сумнівається у її важливості.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.