Перший на Закарпатті сміттєпереробний завод збудують майже за 8 млн євро

Вже в 2022 році на території Полянської територіальної громади з’явиться сміттєпереробний завод.

Вартість такого заводу, за словами представників інвесторів складає від 6 до 9 млн євро. При цьому інвестор покриває 70% вартості, а громада — 30%. Для початку будівництва заводу, перший внесок громади (область+місто+ОТГ) становить 5%.

Про це повідомляє Закарпатська ОДА.

Інвестувати у будівництво має намір німецька компанія, а завод матиме потужність для обслуговування 200 тис. жителів.

«До кінця 2021 року триватимуть передпроектні та проектні роботи, безпосередні будівельні роботи розпочнуться вже з нового року. До кінця 2022 року підприємство зможе приймати відходи на переробку», — зазначив Мирослав Білецький, перший заступник очільника ОДА.

Читайте також: На Сумщині запрацювала перша в області сучасна лінія переробки сміття.

За словами посадовця, це дуже важливий крок для розвитку громади, принциповий підхід її керівника, який створює максимально зручний та сприятливий інвестиційний клімат, щоб інвестор хотів і зміг вкласти сюди свої кошти.

«Закарпатська ОДА готова сприяти і допомагати на всіх етапах реалізації проекту. Тим паче, що сьогодні йдеться про перспективу будівництва ще 4 сміттєпереробних заводів на території Закарпаття», — додав Білецький. 

Наразі Закарпаття, де проживає 1, 2 мільйона громадян, не має сміттєпереробного заводу, усе сміття складується на полігонах, але у більшості громад — на несанкціонованих звалищах. Із 609 населених пунктів області централізований вивіз сміття є тільки в 363-х, тобто 40% закарпатських громад не охоплені вивозом сміття.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.