НСЗУ нагадали, як безоплатно зробити мамографію

Рання діагностика значно підвищує шанси на одужання та дає можливість врятувати життя. Нині медичні заклади продовжують працювати і проводити планові дослідження, в тому числі і мамографію. 

Зазвичай мамографію призначають жінкам у віці від 40 років і старше. Обстеження молочних залоз жінок можна пройти в медичних закладах, які уклали договір з Національною службою здоров’я на пакет «Мамографія». 

Про це пише НСЗУ на офіційній Facebook-сторінці.

За потреби або за медичними показами жінки у віці до 40 років можуть зробити мамографію в поліклініках, які надають амбулаторну допомогу та мають необхідне обладнання та уклали договір з НСЗУ на пакет  «Профілактика, діагностика, спостереження, лікування та реабілітація в амбулаторних умовах».

Щоб пройти цю діагностику безоплатно, треба мати направлення від сімейного лікаря чи лікаря з надання спеціалізованої медичної допомоги. Із направленням від лікаря потрібно прийти в медичний заклад, який надає послуги за пакетом «Мамографія». Адресу закладу підкаже оператор контакт-центру НСЗУ  за номером 1677 (про його роботу ми писали тут: https://bit.ly/3LFPycn).

Що входить у послугу мамографії:

  • консультація лікаря перед дослідженням для виявлення протипоказань;
  • рентгенографічне дослідження молочних залоз у двох проекціях, додатков проекції, прицільний знімок;
  • аналіз та опис результатів і за необхідності рекомендації щодо наступного дослідження;
  • запис результатів обстеження на цифровий носій.

Попередньо перед візитом в обраний медзаклад для проведення обстеження, фахівці радять зателефонувати і уточнити, чи є там необхідне обладнання і фахівці. Контакти всіх медичних закладів є у відкритому доступі на їхніх вебсайтах чи сторінках місцевої влади.

 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.