Весняна обробка вапном захистить смородину від шкідників

Тля на смородині вперше нападає на кущі вже навесні. Це відбувається в тому випадку, коли тля відклала яйця на зиму і з настанням тепла з них з’являються молоді паразити. Тому на початку весни не зайвим буде побілити стовбур чагарника вапном. 

Про це пише Сільське господарство та садівництво.

Поруч зі смородиною можна висадити помідори, кріп, чорнобривці. Ці рослини виділяють запах, який добре відлякує тлю.

Під час плодоношення необхідно використовувати максимально безпечні засоби. Сода від попелиці – одне з них. Використовують харчову, кальциновану. Цим же засобом можна кущ обробити під час цвітіння. Харчова сода насичує рослина кальцієм, сприяє формуванню плодів, знищує хвороботворні мікроорганізми, запобігає хвороби.

По темі: Календар на травень 2022 для городу, саду та клумби

«В 1 л води розводять 10 ст. ложок харчової соди, 2 ст. ложки кальцинованої. Додають 100 г господарського мила, 9 л холодної води. Обприскати смородину від попелиці содовим розчином можна з садового пульверизатора, пляшки з розпилювачем, приділяючи особливу увагу нижній частині листя на кущі», — кажуть експерти.

Також досвідчені городники знають, що найрідше тля заражає ті кущі, під якими знаходиться зола. Золу розсипають в квітні-травні, перекопують землю, поливають гарячою водою. Речовина проникає в сік рослини, наділяючи його гірким присмаком. На якість, смак ягід, розвиток куща засіб не впливає.

Коли з’явилася попелиця на смородині, то можна також обробити кущ часниковою настоянкою.

Овоч подрібнюють, щоб вийшло заповнити склянку. Заливають 1 л холодної води, залишають настоюватися три доби. Кип’ятити протягом години, додати мило. Обприскують смородину таким розчином кілька разів.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.