Ганна Лавренюк: Проблеми молочних господарств на деокупованих територіях треба негайно вирішувати

Багато молочних господарств, зокрема, у Київській, Сумській та Чернігівській областях, після повномасштабного вторгнення рф в Україну були вимушені працювати в умовах повної окупації та під обстрілами ворогів.

Після відходу російських військ із цих територій фермери відновлюють свою роботу і господарства. Але як під час окупації, так і після деблокування вони мають низку критичних проблем, які потребують негайного вирішення.

Ці проблеми стосуються управління стадом, забезпечення кормами, ветпрепаратами та ветеринарною підтримкою господарств, фіксування завданих збитків і відновлення знищеної інфраструктури, поголів’я, документації.

Про досвід роботи українських фермерів в умовах окупації/деокупації та шляхи вирішення їхніх проблем розповіла Ганна Лавренюк, генеральна директорка Асоціації виробників молока (АВМ), під час онлайн-зустрічі команди швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (QFTP) з надавачами послуг.

Фермесрьке господарство після обстрілів росіян

Як змінилася робота АВМ після повномасштабного вторгнення рф в Україну?

Після 24 лютого, коли відбулося повномасштабне вторгнення росії в Україну, у команди АВМ роботи суттєво додалося. Ми зберегли всі послуги, які були раніше в Асоціації, і змінили їх відповідно до умов воєнного стану та потреб наших учасників.

У перший місяць активних бойових дій на українських територіях найперша потреба молочних підприємств була в координації та зміні логістики в нових умовах, переорієнтуванні об’ємів молока на переробні підприємства.

Також низка молочних господарств шукали допомогу в тому, аби започаткувати власну, хоча б невелику переробку на підприємстві — вони прагнули нагодувати принаймні молочними продуктами свої громади.

Це було особливо актуально для тих підприємств Чернігівської та Сумської областей, які опинилися в оточенні російських військ, повністю відрізані, як вони тоді називали, «ніби на острові».

Команда АВМ продовжувала і нині продовжує надавати послуги ветеринарного, технологічного та іншого консультування. 

Ми організовували виїзди туди, де це було можливо. Тим підприємствам, які були «відрізані», але з ними зберігався зв’язок, надавали консультації дистанційно.

Зруйнована молочна ферма Агромол на Харківщині

За час російського вторгнення ми поглибили роботу на відстані, і наші експерти Консультаційного Центру АВМ в режимі 24/7 надавали інформаційну допомогу виробникам молока — незалежно від того, є вони учасниками АВМ чи ще ні — щодо відтворення та здоров’я стада, годівлі тварин, фінансового та управлінського обліку, змін в оподаткуванні, питаннях трудових відносин та бронювання працівників на період мобілізації  і навіть агрономічного супроводу господарств.

Проблеми молочних господарств в деокупованих та прифронтових регіонах

Багато молочних підприємств в умовах окупації зіштовхнулися з тим, що не було можливості підвезти покупні кормові інгредієнти. Виникла гостра потреба скоригувати раціони для тварин. 

У деяких випадках задача була не тому, щоб зберегти продуктивність корів, а навпаки допомогти переходу із 3-разового на 2-разове доїння. Підприємці мали обмежений доступ до ферм для забезпечення догляду та вчасного доїння корів.

Господарствам треба було зменшити добовий надій із ферми і скоротити втрати, адже багато з них тижнями були змушені роздавати і навіть утилізувати молоко.

При цьому важливою потребою було зберегти здоров’я тварин у стаді, мінімізувати негативний вплив і нестачі кормів, і стрімкого вимушеного зниження продуктивності та змін в умовах утримання.

Як уже йшлося, були проблеми з перенаправленням об’ємів молока. Особливо гостро це відчули в Чернігівській і Сумській області. Окремі заводи ще продовжували працювати в регіоні, не дивлячись на екстремальні умови, але до низки господарств вони не могли доїхати через обстріли, зруйновані дороги та блокування загарбниками населених пунктів. 

Наші експерти почали більш активно працювати над агрономічним супроводом. Бо молочні господарства потребують такої підтримки у сфері кормовиробництва на нинішній сезон.

Аграрії зауважували, що насіннєвим матеріалом забезпечені лише на 40-70% і досі не мають чіткого розуміння, що робити із запланованими посівами та як коригувати сівозміну відповідно до нових реалій. 

Є питання, які культури взагалі варто сіяти в умовах блокування морського експорту, як скорегувати сівозміни та базові агротехнологічні операції з урахуванням суттєво зміщених строків посіву, обмежених ресурсів.

Багато підприємств у деокупованих регіонах станом на кінець квітня-травень не могли вийти в поля відступаючи, російські окупанти замінували все, що бачили. За даними ДСНС, понад 300 тис. кв. м території України контаміновані вибухонебезпечними предметами.

Задля безпеки, найперше, треба провести розмінування. Велика частина полів так і не зможуть бути використані найближчим часом, бо вони надто «забруднені» вибухонебезпечними предметами і на зачистку піде багато часу.

Є значний запит на консультації щодо оформлення трудових відносин під час воєнного стану та загалом управління персоналом.

Це пов’язано із дефіцитом персоналу через вимушену евакуацію значної частини працівників і мобілізацію, а також із тим, що багато підприємств почали працювати з внутрішньо переміщеними особами. Відтак, є потреба в правильному супроводі цих процесів, оформленні працівників та оплати їхньої  праці.

Крім того, агрофірми потребують консультацій щодо фінансового управління діяльності. Зокрема, щодо грамотного документального і бухгалтерського оформлення своєї волонтерської роботи – практично всі господарства з перших днів війни і донині передають гуманітарну допомогу людям, громадам, які того потребують, лікарням, на фронт.

Аграрні підприємства першими відгукнулися на прохання забезпечити хлібом, пшеницею Київ та інші міста. Вони збирали і продовжують організовувати не лише продуктову гуманітарну допомогу, а й за іншими напрямками.

Тому виникло питання, яким чином господарства мають документувати таку діяльність та відображати у своїй бухгалтерській і податковій звітності, аби потім не мати проблем чи штрафних санкцій від контролюючих органів.

Оперативні задачі молочного бізнесу після окупації на найближчий час

Ми дуже раді, що нарешті були деблоковані підприємства в Київській, Сумській, Чернігівській областях. Але потерпаємо за ті області, де тривають нищівні бої, цинічна окупація із розкраданням, привласненням та знищенням підприємств. 

Після деокупації у господарств з’явилися додаткові проблеми, що потребують невідкладного вирішення:

  • зібрати тварин, які розбрелися по околицях,
  • відремонтувати, де можливо, обстріляні приміщення та зробити їх придатними для подальшого використання і виробництва,
  • оздоровлювати стадо, адже через неможливість догляду та доїння у корів з’явилася низка проблем зі здоров’ям — зокрема клінічні мастити, не кажучи вже про травми,
  • відновити втрачену управлінську та фінансову документацію — під час окупації російські військові потрощили і викрали оргтехніку з офісних і виробничих приміщень, знищили і порозкидали документацію,
  • розібратися в можливостях фіксації нанесених втрат і збитків та державних програмах компенсації і підтримки,
  • розмінування виробничих потужностей і полей для посівної, відновлення електропостачання і зв’язку, 
  • пошук ресурсів для відновлення роботи в умовах практичної відсутності або обмеженні обігових коштів, значних матеріально-технічних втрат, дефіциту персоналу. 

Отже, експерти АВМ нині працюють і в цьому напрямку — звертають увагу компетентних органів на цю проблематику, формують відповідні запити і  вносять пропозиції. 

Центри ветеринарної допомоги продовжували працювати. І як тільки стало можливе хоча б якесь транспортне сполучення з деокупованими регіонами, наші спеціалісти почали виїжджати на місця для надання практичної ветеринарної допомоги.

АВМ бере участь в напрацюванні механізмів підтримки господарств в умовах війни, програм ймовірної майбутньої державної допомоги для відновлення молочного тваринництва та його розбудови після перемоги України.

Господарства потребують допомоги

Ще однією критичною проблемою молочних підприємств є те, що в них елементарно немає обігових коштів.

До моменту деокупації підприємства, що були в прифронтовій зоні, зоні бойових дій, не могли скористатися ніякими державними програмами, зокрема, здешевлення кредитів.

Зараз ці труднощі залишаються, бо в багатьох таких підприємств, як зазначено вище, була втрачена документація… 

Отож, саме такі підприємства наразі гостро потребують гуманітарного забезпечення хоча б на найближчих 1-3 місяці, в тому числі потрібні ветеринарні препарати, миючі, дезінфікуючі засоби для належної гігієни доїння. 

Дуже необхідні паливно-мастильні матеріали. Рятувальники та енергетики у звільнених регіонах працюють зі всіх сил, аби відновити електропостачання в населених пунктах. Але в багатьох селах, зокрема, на Чернігівщині, світла досі немає і господарства рятуються дизельними генераторами. Отже, їм потрібен запас дизпалива.

Ми направляємо таку допомогу агрофірмам та громадам у постраждалих регіонах силами господарств-членів Асоціації, які працюють у трошки кращих умовах. 

Однак закликаємо всі фонди, організації та компанії, які мають змогу і бажання підтримати продовольчу безпеку постраждалих регіонів, долучатися до співпраці. 

Залучення гуманітарної допомоги в Україну

Із першого дня повномасштабного російського вторгнення в Україну Асоціація виробників молока у співпраці із ГС «Всеукраїнська аграрна рада», Асоціації «Свинарі України» та за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства і Держпродспоживслужби працює з міжнародним фондами, організаціями, а також партнерськими асоціаціями у молочному скотарстві для залучення гуманітарної допомоги аграрним підприємствам, донесення катастрофічних наслідків наслідків російської агресії для продовольчої безпеки не лише України, але й усього світу через міжнародні ЗМІ і партнерів.

Спеціально створений благодійний фонд «Збережіть Україну» (#SaveUA) співпрацює із партнерами й організаціями з усього світу, щоб залучити та доставити постраждалим внаслідок військової агресії рф господарствам ветеринарну та кормову гуманітарну допомогу. 

Найперша задача зараз — допомогти нашим молочним господарствам втриматися, вижити!
Адже вони не втрачають оптимізму та готові відбудовуватися, відновлювати свою роботу.

Запам’яталася розмова із керівником фермерського молочного господарства із  села на Чернігівщині, що після страшних обстрілів місяць пробули в окупації. Втративши майже все, не збираються зупинятися і кажуть, що розраховують за два-три роки вийти на довоєнний рівень!

Мені дуже відгукується фраза із інтерв’ю Алана Бірга, віце-президента Національної федерації виробників молока США (Alan Bjerga, National Milk Producers Federation) про наслідки російської військової агресії для України та світу: «Уявляєте? Аграрії в Україні продовжують займатися аграрним бізнесом, попри на те, що в країні війна!» («The farmers in Ukraine are still farming, even though the country is at war!»). 

Дійсно, після всіх перелічених проблем, руйнувань, втрат, українські фермери все одно готові працювати далі і найперше переймаються про родини працівників, які залежать від виживання їх підприємства. 

За словами пана Бірга, у світі починають розуміти, наскільки важливу роль відіграє Україна у протистоянні світовій продовольчій кризі і голоду в незахищених країнах.

Тому на переконання пана Бірга, гуманітарна, політична та будь-яка інша допомога Україні — це, в першу чергу, допомога світу. Адже через блокування українського продовольства та загрозу новому врожаю світові котирування на продовольство виросли вже на 50%, що загрожує найгострішою продовольчою і соціальною кризою з часів Другої Світової Війни. 

Хоча раніше Україна не займала лідерських позицій на молочній мапі світу, проте була важливим експортером молочної продукції на світові ринки та залишається незамінним гравцем на світовому зерновому ринку.

Ситуація, яка склалася нині, мусить стати відправною точкою нового етапу розвитку молочної галузі в Україні — через необхідність переходу акценту в експорті із зернових на продукцію глибокої переробки із доданою вартістю.

Корови на пасовищі

Власне, молочна галузь може забезпечити чи не найбільш ефективну конверсію продукції рослинництва у молочні продукти, тобто базові для продовольчої безпеки протеїн і жир, та біометан. Ми переконані, що наші виробники цілком зможуть задовольняти потреби споживачів світу у доступному протеїні в недалекому майбутньому. Але спершу ми маємо вистояти і перемогти! 

Цю публікацію було створено за підтримки Швейцарії в рамках швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія). 

Відповідальність за зміст цієї публікації несе виключно автор(и). 

Точка зору автора(ів) не обов'язково відображає точку зору SECO, FiBL, SAFOSO AG, www.qftp.org.

Фінансова підтримка: Виконавець програми: Партнер програми

 

с) Катя Капустіна, Zemliak.com, 2022. 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.