Городники озвучили правила підживлення огірків на городі

Огіркам у відкритому грунті найбільше необхідні азотні добрива, фосфор, калій, магній, кальцій та мікроелементи: цинк, бор, марганець. Кращим вибором для підгодівлі огірків стануть комплексні мінеральні добрива, в які входить одразу кілька елементів. Серед них — нітрофоска, азофоска, нітроамофоска та діамофос, Zemliak.com.

Першу підкормку огірків необхідно провести в фазі 2-4 листків. На цьому етапі акцентуємо увагу на азотних добривах, зокрема, аміачній селітрі чи карбаміді, що сприяють гарному росту та збільшенню зеленої маси рослин. А при вирощуванні огірків на кислому грунті, ці добрива варто замінити на кальцієву селітру.

«Через 3-4 тижні починається фаза цвітіння та зав’язування плодів. В цей час огіркам необхідний фосфор та калій, тому добре буде використати для підживлення суперфосфат, сірчанокислий калій або калій магнезію. Не варто також забувати про мікроелементи та амінокислоти»,  — кажуть городники.

Позакореневе підживлення огірків у відкритому грунті проводять не менше двох-трьох разів за період вегетації: у фазу 2–4 справжніх листків, на початку цвітіння та під час плодоношення.

Читайте також: Покращити ріст огірків допоможе сода

Позакореневе живлення під час цвітіння допомагає прискорити початок плодоношення, збільшити кількісні та якісні показники врожаю, та продовжити тривалість плодоношення.

«Варто пам’ятати, що на цьому етапі слід уникати підживлення азотними добривами, щоб запобігти накопиченню нітратів у плодах», — кажуть знавці.

Крім згаданих вище мінеральних добрив, багато хто використовує на своїх ділянках різноманітні народні засоби підживлення.

«Підкормка огірків дріжджами — надзвичайний та корисний спосіб підживлення. Завдяки йому прискорюється ріст та плодоношення огірків, покращуються якісні показники врожаю. Але цукрово-дріжджовий розчин полюбляють не лише огірки, але й грибкові хвороби. Тому, після застосування дріжджів, вам може знадобитись додаткова фунгіцидна обробка», — кажуть городники.

Підживлення попелом — ще один популярний спосіб живлення. Якщо тільки зібрана зола з власної печі. 

Прибічники підживлення йодом стверджують, що йод сприяє росту огірків, захищає рослини від грибкових та бактеріальних захворювань. Небезпека полягає в тому, що висока концентрація парів йоду може спричинити отруєння та опік слизової оболонки дихальних шляхів. А низькі концентрації йоду в розчинах не мають жодного ефекту ані на хвороби, ані на ріст рослин. Особливо небезпечно використовувати йод в теплицях.

Серед плюсів, які виділяють прихильники цього засобу, — захист від грибних хвороб та шкідливих комах. Зазначається, що харчова сода, як і зола, підлужнює грунт, після чого може спостерігатися припинення розвитку рослин, формування дрібних та викривлених плодів та пожовтіння листя.

(с) Тетяна Кунденко, Zemliak.com, 2024

Читайте також:

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.