При вирощуванні баклажанів варто дотримуватись 5 правил

Щоб отримати рясний врожай баклажанів на своїй ділянці, досвідні городники рекомендують дотримуватись 5 правил: пасинкування, видалення пуп'янка, видалення нижніх листків, полив, підживлення, пише видання Floristics. 

Під час вирощування баклажанів, більшість городників ігнорує пункт формування кущів. Але досвід показує, що від цього залежіть врожайність та здоров'я рослини.

Під формуванням кущів мається на увазі пасинкування, тобто видалення зайвих пагонів. 

«Незалежно від висоти сорту, обривати пасинки завжди треба, які виростають нижче за розгалудження: спочатку розсада баклажана росте в одне стебло, але згодом у сіянця утворюється розгалуження на двоє стебел, а до цього моменту, в міру зростання кущика, видаляють пасинки в кожній пазусі листка»,  — кажуть експерти. 

Зазначається, цей прийом дозволяє на ранньому етапі зростання розвантажити кущ і дати можливість йому зміцніти до початку цвітіння.

Актуально: Яєчна шкаралупа допоможе дачникам захистити врожай.

Перший пуп’янок на баклажанах як і на перцеві зазвичай закладається в центрі розвилки. Цю першу квітку називають коронною. 

«Якщо кущі ще недостатньо виросли і зміцніли, коронну квітку відщипують, але якщо кущ міцний, розвинений і в змозі прогодувати перший плодик, що зав'язався, без шкоди для свого росту і зав'язування наступних плодів, пуп’янок можна і залишити», — зазначають городники.

Після того, як сформувались кущі до першого розгалудження, припиняють видаляти ті пасинки, які виростають вище нього, але нижню частину продовжують звільняти від пагонів. 

«Коли на баклажанах зав'яжуться перші плоди, слід почати поступово видаляти листя, розташоване на стовбурі нижче за розгалудження, і в першу чергу те, що торкається землі. Робити це потрібно не за один раз, а приблизно по одному-два листки через кожні 5-7 днів. Такий прийом покращує провітрювання грядки з баклажанами і знижує ймовірність зараження кущів грибковими хворобами та шкідниками», — додають експерти.

Баклажани — вологолюбна культура. Поливати баклажани потрібно своєчасно та рясно, особливо у спекотні дні. В Україні в літню пору слід поливати баклажани кожні два-три дні.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.