Громади мають створити центри заготівлі кормів для худоби — НААН

Виробництво прогнозованої кількості кормів в умовах воєнного стану ускладнюється дефіцитом енергетичних та людських ресурсів, а також нестійкими погодними умовами.

Про це ідеться в матеріалі «Рекомендації з заготівлі кормів в умовах обмеженого ресурсного забезпечення 2022 року», який підготували члени Національної академії аграрних наук України.

«Важлива роль у виробництві кормів для сімейних ферм та особистих селянських господарств належить створенню центрів виробництва кормів в об’єднаних територіальних громадах», — зазначили науковці. 

Для забезпечення продовольчої безпеки вітчизняні товаровиробники мають виробити молока на рівні 8230 тис. т, м’яса великої рогатої худоби — 135 тис. т, 600 тис. т м’яса свиней, 1620 тис. т м’яса птиці та 14100 млн шт. яєць.

Виходячи з даних, у 2022 році для виробництва прогнозованих об’ємів тваринницької продукції галузь кормовиробництва повинна забезпечити заготівлю об’ємистих кормів на рівні: 1,7 млн т сіна; 7,6 млн т сінажу та 30,5 млн т силосу. 

Для забезпечення продовольчої безпеки вітчизняні товаровиробники мають виробити:

  • молока — на рівні 8,23 млн т
  • м’яса великої рогатої худоби — 135 тис. т
  • м’яса свиней — 600 тис. т
  • м’яса птиці — 1,62 млн т
  • яєць — 4,1 млрд шт.

Експерти зазначили, при раціональній годівлі сільськогосподарських тварин і птиці 1 тонна кормів має забезпечувати виробництво 1 тонни молока з відповідними показниками якості, 0,13 т м’яса великої рогатої худоби, 0,3 т м’яса свиней, 0,45 т м’яса птиці та 5,5 тис. яєць.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.