В Україні спростили вимоги щодо утримання молочної худоби

Міністерство аграрної політики та продовольства запропонувало гнучкий підхід з дотримання гігієнічних вимог при виробництві молока в господарствах, на яких утримується до п’яти умовних голів дійних тварин, та його заготівлі молокоприймальними пунктами.

Про це стало відомо з головного сайту Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Згідно документу, таке регулювання забезпечить гармонізацію з Вимогами до безпечності та якості молока та молочних продуктів. Водночас держава поліпшить іміджевий рейтинг країни-експортера молочних продуктів на міжнародному ринку.

Наказом передбачено вимоги до:

  • первинного виробництва молока, включно з вимогами щодо контролю за станом здоров'я тварин та за використанням ветеринарних препаратів
  • приміщень і обладнання для доїння та приміщень для зберігання молока
  • доїння, первинної обробки молока та збирання молока пунктами
  • осіб (персоналу), які здійснюють доїння, первинну обробку, заготівлю та транспортування молока в пункти або на переробну потужність
  • пунктів заготівлі молока та збирання молока в пунктах і транспортування його на переробну потужність
  • дослідження молока на відповідність критеріям, установленими Вимогами до безпечності та якості молока та молочних продуктів та вжиття заходів у разі виявлення невідповідностей.

«Виконання цих вимог забезпечить підвищення якості та безпечності молока, що виробляється в таких господарствах, що важливо в умовах перехідного періоду з поетапного підвищення допустимих рівнів критеріїв до сирого молока», — повідомляють у Міністерстві.

Зазначаэться, реалізація проекту наказу зменшить навантаження через скасування надмірно деталізованих та неактуальних вимог до дрібнотоварного виробництва молока та його обігу. 

Читайте також: 

На Чернігівщині почали відновлювати знищену окупантами ферму

На Львівщині розпочато оформлення держпідтримки за утримання корів

Сімейні молочні ферми продовжують працювати навіть під час війни

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.