Науковці НААН рекомендують для кормів силосну закваску

Інститут сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН, що в Чернігові, є одним із розробників силосної закваски — препарату, який за допомогою мікробів допомагає зберегти соковитий корм із властивостями, близькими до вихідної сировини.

Про це пише НААН.

«У сучасних тваринницьких господарствах все більше уваги звертають на використання мікробних консервантів (силосних заквасок), що пояснюється екологічністю їх виробництва і застосування, технологічністю, ефективністю і відносно невисокою ціною», — кажуть чернігівські вчені.

Як відзначають фахівці НААН, мікробні консерванти сприяють оптимізації процесу молочнокислого бродіння у консервованій сировині, а оскільки в основі процесу силосування лежить молочнокисле бродіння, то впродовж декількох десятиліть для розробки силосних заквасок значна увага приділялась селекції молочнокислих бактерій.

Читайте також: Раціон порятунку на господарствах з виробництва молока під час війни | Говорять експерти

«Нашу силосну закваску ми виготовляємо у вигляді рідкого консерванту, який є живильним середовищем з розмноженими у ньому бактеріями штаму Bacillus subtilis з титром не менше 1 млрд бактеріальних клітин в 1 мл», — пояснює переваги вітчизняного препарату чернігівська науковиця.

Норма витрат для приготування силосу та сінажу становить 1 л на 40 тонн зеленої маси. Можлива обробка зеленої маси безпосередньо в полі на кормозбиральному комбайні через розприскувач — дозволяє рівномірно розподілити робочу суспензію консерванту по зеленій масі.

В Інституті сільськогосподарської мікробіології зауважують, що застосування мікробних консервантів є не лише важливим елементом сучасних технологій заготівлі консервованих кормів, а й сприяє зменшення втрат врожаю кормових культур та забезпечує підтримку екологічної стабільності корму.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.