Городникам нагадали ознаки фузаріозу помідорів

Тривале вирощування томатної культури на одній і тіж ділянці часто призводить до того, що починає розвиватися Фузаріозне в’янення томатів. Симптоматична картина може включати в себе появу нальоту рожевого забарвлення поблизу кореневої шийки ураженого грибком томату.

Хвороба, на жаль, практично не виводиться. Експерти рекомендують дотримуватись сівозміни та правил вирощування помідорів, пише Zemliak.com.

Проявити себе хвороба може на будь-якій стадії розвитку культури. Однак пікова активність збудника спостерігається під час формування плодів. Причиною цього є падіння імунітету помідор.

Для того, щоб фузаріозне в’янення помідорів могло прогресувати і залишатися потенційною небезпекою для розсади, потрібні такі умови:

  • Різка зміна температурного режиму
  • Недостатньо хороше освітлення
  • Вологий грунт (якщо вода затримується у стебла довше 1 години).

«Листяний покрив рослини стає блідо-зеленим або набуває жовтуватий відтінок. Якщо лист вражений захворюванням, його жилки стають світліше, починають деформуватися і поступово опадають, попередньо закрутившись. Пагони у верхній частині розсади або більш зрілого куща починають в’янути. Помідор в результаті засихає і гине», — кажуть городники.

Актуально: ТОП-10 хвороб томатів: як врятувати помідори від плям і гнилі.

Для того, щоб врятувати від можливого зараження рослини, вирощувані в тепличних умовах, звичайно вживають наступні дії:

  • Підтримання стабільної температури повітря. Вдень вона повинна складати 22-24°С . У нічний час вона повинна знаходитися в межах 16-18°С 
  • Для успішної боротьби збудником важливо підтримувати стабільний рівень вологості. Він становить 75-80% в денний час і 60-65% вночі
  • У період спеки скляні поверхні теплиць забеляются
  • Уникати зайвого зволоження ділянки з томатами.

Часто помідори піддаються ураженню фузаріозом під час пасинкування. Тому основна рекомендація досвідних городників — використовувати стерильні інструменти та не зривати листя руками.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.