Corteva Agriscience профінансує жіноче фермерство в Україні

Міжнародна науково-дослідницька сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience оголосила переможниць конкурсу проектів жіночого фермерства в рамках освітньо-грантової програми «TalentA-2022. Антикрихкість». 

Гранти отримали дев’ять учасниць на загальну суму майже 2,8 млн грн. 

Про це повідомляє видання Growhow. 

Повідомляється, кошти використають на підтримку життєздатності власного бізнесу та соціальну допомогу громадам в подоланні наслідків війни у Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Черкаській, Одеській, Дніпропетровській, Львівській, Закарпатській та Харківській областях.

«У грантовому конкурсі TalentA-2022 взяли участь 28 фермерок. Вони отримали дипломи про закінчення навчального курсу та розробили проєкти з врахування консультацій менторів. Запропоновані ідеї розглядала та оцінювала експертна рада», — ідеться у повідомленні.

Найвищі бали бали від експертів отримали:

Вікторія Вєрозубова, яка в Запорізькій області займається переробкою овочів, вирощуванням технічних зернових та нішевих культур, овочів, лаванди. Завдяки гранту учасниця реконструює приміщення для ферментації плодоовочевої продукції, збільшить своє виробництво і частину продукції передаватиме на потреби вразливих категорій населення громади.

Еріка Шапочка, яка в Закарпатській області вирощує сади. Завдяки гранту кооператив учасниці організує навчання садівництву для 30 внутрішньо-переміщених осіб. До до закінчення проєкту вони будуть працевлаштовані в господарствах кооперативу.

Маргарита Антохіна, яка на Дніпропетровщині працює в с/г підприємстві, що займається вирощуванням пшениці, ячменю, зернових, кукурудзи та соняшника. Завдяки гранту учасниця запустить переробку та фасування круп. Це дасть змогу зберегти врожай та прибуток, забезпечить жителів найближчих сіл якісними крупами.

Катерина Тарасенко, яка в Львівській області займається органічним фермерством, сироварінням, сільським та гастротуризмом. Завдяки гранту учасниця доукомплентує ферму, збільшить кількість свиней на відгодівлі, працевлаштує та навчить фермерству щонайменше 4 внутрішньо переміщених сімʼї.

Христина Закревська, яка в Івано-Франківській області займається сироварінням. Завдяки гранту учасниця збільшить потужність сироварні вдвічі й залучить до здачі молока 160 домогосподарств зі свого та сусідніх селищ, даючи їм дохід від його продажу.

Ксенія Костенко, яка на Київщині займається виробництвом органічних добрив. Завдяки гранту учасниця планує відновити бізнес з виробництва органічних добрив, який був знищений через окупацію, працевлаштувати щонайменше 5 людей та облаштувати тимчасове житло на базі підприємства для своїх працівників.

Анастасія Конюша, яка на Черкащині займається виробництвом меду. Завдяки гранту учасниця планує збільшити кількість вуликів та бджолосімей, а відтак — обсяги виробництва меду. Своїм досвідом та знаннями з бджолярства буде ділитись із переселенцями-початківцями та надаватиме їм вулики та бджоли для започаткування власної справи.

Вiра Попаз, яка в Одеській області займається вирощуванням органічних фруктів та овочів. Завдяки гранту учасниця відкриє пекарню, що вирішить головну проблему жителів її села — забезпечення свіжими хлібо-булочними виробами. Частину продукції буде спрямовувати безкоштовно в лікарні та пенсіонерам старше 80-ти років.

Тетяна Чернікова, яка до війни вирощувала мікрозелень у Харківський області. Через війну вона переїхала на Полтавщину й почала випускати плодоовочеву консервацію та готові страви, запаковані у інноваційні реторт-пакети. Завдяки такому формату продукції люди, які перебувають у бомбосховищах, без електроенергії чи газу можуть спожити разову порцію їжі. Завдяки гранту учасниця збільшить обсяг виробництва, вийде на гуртовий ринок, а частину продукції буде передавати у ті регіони, де є у них велика потреба.

Керівник бізнесу Corteva Agriscience у Східній Європі Сергій Харін назвав українських фермерок героїнями. Він відзанчив, що в абсолютно невизначених умовах вони не просто продовжують займатися своєю роботою, а знаходять час на навчання, сили на розвиток бізнесу та завзяття планувати в шалено мінливі часи.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.