На Львівщині селяни захищають від фермерів єдине пасовище для корів

В селі Тиха Старосамбірської територіальної громади, що на Львівщині, виник конфлікт між місцевими жителями і фермерами. Селяни зібрали підписи, щоб не дозволити аграріям обробляти і засівати гектари, які мешканці села, хоч і без права власності, але роками використовували як пасовище.

Про це інформує Львівська мануфактура новин.

«Якщо вони зараз заберуть собі ті поля, то нашим людям не буде де пасти корів і вони просто не виживуть. Хіба так можна?» — пояснює позицію мешканців місцевий житель пан Михайло.

За його словами, йдеться про 20-25 гектарів. Кілька тижнів тому жителі помітили техніку на цих землях, а цього понеділка, коли трактори почали орати землю, селяни їх зупинили і почали збір підписів, щоб не дозволити тут будь-які роботи. Вже зібрано майже чотири десятка підписів.

«Ніхто не спитав у громади згоди. Ми не знаємо, хто це взагалі прийшов на наші землі! Але люди не дозволять щось там робити. Поки йде війна — не дозволимо! А після перемоги, якщо будуть всі дозволи і все буде законно — тоді будь ласка!» —каже пан Михайло.

Тим часом у Старосамбірській міській раді переконують, що фермери закон не порушують і мають дозволи на обробку землі в с.Тиха.

«Все відбувається в межах чинного законодавства. Ці землі є не розпайованими, не обробляються, пустують. В нас мета — залучити фермерів сіяти, збирати врожай, поповнювати бюджет. Оренда дається на 1 рік з чіткою вимогою до орендаря обробити взяту ділянку», — прокоментували в мерії.

Посадовці додають, що у воєнний час дозволено віддавати таким чином землю в оренду за погодженням Самбірської районної військової адміністрації, щоправда, документів, які б підтверджували законність дій фермерів у міськраді не надали.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.